Tensiune maximă în Orientul Mijlociu, după ce un general iranian de top a fost ucis într-un raid american la Bagdad. Demonstrații antiamericane în Iran

3 ianuarie 2020, 19:42

Departamentul de Stat a emis alertă de securitate pentru Irak, la scurt timp după atacul cu drone lansat de trupele americane în apropierea aeroportului din Bagdad. A fost atacat convoiul în care se afla generalul iranian Qassem Soleimani, șeful trupelor de elită, externe, ale Gardienilor Revoluției.

Regimul de la Teheran a promis că va răzbuna moartea generalului, care a avut un rol important în războaiele din Siria și Irak. Generalul Soleimani era practic numărul doi în Iran, după ayatolahhul Khamenei și unul dintre liderii puternici din Orientul Mijlociu.

În mai multe orașe din Iran au avut loc demonstrații antiamericane de proporții și s-a cerut răzbunare. Sunt trei zile de doliu național.

Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a explicat în presa americană că generalul Soleimani pregătea o operațiune de anvergură împotriva SUA.

Iranul nu a câstigat niciodată vreun război, dar nici nu a pierdut vreo negociere, a comentat președintele Donald Trump, care a ordonat raidul din Bagdad.

Acesta a avut loc la trei zile după atacarea ambasadei SUA din capitala irakiană de către demonstranți pro-iranieni.

Sute de pușcași marini au ajuns în Orientul Mijlociu. Situația este imprevizibilă, iar tipul de ripostă al Teheranului dificil de evaluat în această confruntare a umbrelor, deocamdată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite