Tensiune maximă în Belarus. Unități ale armatei au fost plasate în stare de alertă la frontiera de vest a țării. Lukașenko: „Cei care își ascut săbiile, în special în străinătate, vor fi întâmpinați cu rezistență serioasă”

19 august 2020, 12:50

Mai multe bombardiere au fost mobilizate pentru supravegherea zonei de vest, iar controalele la frontiere au fost intensificate.

În plus, un avion rus a făcut o cursă rapidă Moscova-Minsk, cu oficiali ai FSB, serviciul secret rus, la bord.

Opoziția a lansat un apel la grevă.

Mii de oameni continuă să ceară demisia președintelui Lukașenko, acuzând falsificarea rezultatelor alegerilor prezidențiale.

Aleksandr Lukașenko le-a transmis angajaților Televiziunii publice care i-au sprijinit pe protestatari să nu mai revină la post. În același timp, a ordonat guvernului să pună capăt tulburărilor.

Oamenii sunt obosiți, vor liniște, a spus el.

Aleksandr Lukașenko: „Cei care își ascut săbiile, în special în străinătate, vor fi întâmpinați cu rezistență serioasă. Nu sunt cuvinte goale, în Grodno flutură deja steaguri poloneze. Este inacceptabil. Şi astfel de acţiuni vor fi eliminate complet„.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a comentat că manifestațiile ar reprezenta, „o luptă pentru spațiul post-sovietic”.

În plus, el consideră că Belarus nu are nevoie de nicio mediere externă pentru rezolvarea problemelor interne.

Nimic din ce se aude acum dinspre capitalele europene, mai ales ţările baltice, precum şi Polonia şi Parlamentul European, nu este despre Aleksandr Lukaşenko, despre drepturile omului sau democraţie. Este vorba despre geopolitică”, a spus Lavrov.

Kremlinul anunță că nu este nevoie ca Rusia să ajute militar Belarus și că nici Minskul nu vede nevoia unui asemenea sprijin din partea Moscovei. O poziție nuanțată, care ține cont, susțin unii analiști, de faptul că manifestațiile din Belarus nu sunt anti-rusești.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite