Tensiune la Moscova. 40 de manifestanți ai opoziției au fost arestați. Autoritățile avertizează că nu vor permite proteste neautorizate

2 aprilie 2017, 14:52

ACTUALIZARE Telejurnal ora 19:00 Relatare de la Liviu Iurea: Mobilizarea de a ieşi în stradă s-a făcut pe reţele de socializare. Procuratura generală a demarat o anchetă pentru a identifica organizatorii. După acţiunea de protest de duminica trecută, la Moscova a apărut o nouă mişcare intitulată Noua Opoziţie.

Lângă Kremlin s-au adunat doar câteva zeci de persoane care discutau paşnic. Oricum, autoritățile au avertizat că cine va lua parte la acţiunile de protest va suporta rigorile legii.

Poliţia a adus un dispozitiv impresionant de forţe în centrul oraşului. Unii activişti au fost arestaţi doar pentru că dădeau interviu criticând-l pe Putin, alţii doar pentru că stăteau prin preajmă.

La Novosibisrk, cei nemulţumiţi de politica dusă de Vlamdir Putin au putut să îşi spună ofurile fără să fie arestaţi.

Alexei Navalnîi, care rămâne în arest încă o săptămână pentru că a organizat mitingul de duminica trecută, neagă orice legătură cu noile proteste.

Şi astăzi, presa controlată de Kremlin a ignorat ce s-a întâmplat în centrul Moscovei şi în alte regiuni din Rusia.

ACTUALIZARE 17:00 Poliţia rusă a arestat, la Moscova, 30 de manifestanţi ai opoziţiei pentru tulburarea ordinii publice. Oamenii încercau să defileze, relatează AFP, citată de Agerpres.

Opozantul rus ”numărul unu”, Alexei Navalnîi, care execută o pedeapsă de 15 zile de închisoare pentru că nu s-a supus ordinelor poliţiei în cursul manifestaţiei din 26 martie, a negat orice legătură cu noile proteste.

Unele mesaje de pe Facebook au făcut legătura între protestele de duminică şi un grup naţionalist puţin cunoscut.

Manifestaţia, coordonată pe reţelele sociale, a început la ora 10,30 GMT. Participanţii au defilat pe strada Tverskaia, una dintre principalele artere ale Moscovei.

ACTUALIZARE Telejurnal 14:00 Corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea, relatează: Avem mare noroc că nu ne-a fost tăiat internetul, așa că putem să transmitem de aici, de la km 0, la doi pași de Kremlin.

În spatele meu sunt aproximativ 150 de persoane. Cei mai mulți sunt jurnaliști, care așteaptă vreo arestare, numai bună pentru reportajele de diseară.

Sunt și foarte mulți agenți ai poliției, îmbrăcați în civil, care caută să identifice provocatori sau lideri ai acțiunilor de protest neautorizate.

Chiar și în spatele nostru mișunau mai devreme, trăgeau cu urechea să vadă ce vorbim, sau pentru ce televiziune transmitem.

Deocamdată, este liniște. Au fost operate patru arestări, tineri care veneau să-l susțină pe Vladimir Putin. Aici este săltat de poliție oricine încearcă să scoată o pancartă, indiferent că este sau nu pentru susținerea lui Putin.

Procuratura generală investighează acele apeluri apărute pe rețelele de socializare, de incitare la acțiuni de protest neautorizate.

Sunt foarte mulți turiști care vin să viziteze centrul Moscovei. Piața Roșie este deschisă, dar accesul este oarecum limitat și se fac controale la intrare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite