Tensiuni între Polonia și UE, după ce Curtea Constituțională poloneză a decis că unele articole din tratatele Uniunii sunt incompatibile cu Constituția țării

8 octombrie 2021, 18:24

Opoziția acuză guvernul că încalcă normele fundamentale europene și că vrea să scoată Polonia din Uniunea Europeană.

Guvernul, etichetat de presă drept naționalist, respinge acuzațiile opoziției și susține că vrea o comunitate pe baza respectului, și nu o grupare „a celor care sunt egali şi mai egali”.

JAROSLAW KACZYNSKI, liderul partidului Lege şi Justiţie: „În Polonia, Constituţia este supremă. Dacă nu ar fi aşa, ar însemna că Polonia nu e stat suveran.”

Cea mai dură reacție a venit din partea Luxemburgului, care atrage atenția guvernului de la Varșovia că se joacă periculos cu focul.

JEAN ASSELBORN, ministru de externe, Luxemburg: „Acest guvern din Polonia se joacă cu focul. La un moment dat, poate să apară o ruptură, nu doar juridică, ci și politică.”

Deocamdată, Comisia Europeană nu a precizat ce măsuri va lua împotriva Poloniei. Va face acest lucru după ce analizează verdictul Curții Constituționale. Însă nu sunt excluse sancțiunile financiare.

Premierul polonez a cerut Curții Constituționale un punct de vedere privind schimbările pe care le poate face guvernul în justiție. Modul în care executivul reorganizează sistemului judiciar din Polonia e criticat vehement de Comisia Europeană și de opoziția poloneză. Printre altele, guvernul e acuzat că politizează justiția.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite