Tensiune extremă la granița Polonia-Belarus. Uniunea Europeană și NATO vorbesc despre un atac de tip hibrid la adresa Poloniei și promit ajutor autorităților de la Varșovia

10 noiembrie 2021, 20:46

Două grupuri masive de migranți clandestini au reușit în noaptea de marți spre miercuri să treacă granița dinspre Belarus spre Polonia. Gardul ridicat de grănicerii polonezi a fost distrus pe alocuri.

De partea belarusă a graniţei se află în jur de două mii de migranţi care încearcă să forțeze intrarea în Polonia. Sunt familii întregi. Oamenii se plâng de frig și foame.

Sunt transporturi organizate chiar de oameni din apropierea președintelui Aleksandr Lukashenko, potrivit unor surse poloneze.

Migranții sunt aduși cu avioanele din țări din Orient și apoi lăsați la granița cu Polonia, ba chiar încurajați de grănicerii din Belarus să treacă frontiera.

Polonia i-a informat în detaliu pe aliații din NATO despre situația de la frontieră. Alianța Nord-Atlantică anunță că va face tot ce e posibil pentru a susține autoritățile poloneze.

Și Uniunea Europeană, pe lângă sancțiuni suplimentare împotriva Belarusului, vrea să ajute Polonia.

Charles Michel, preşedintele Consiliului UE: „Discutăm despre finanţarea de către Uniunea Europeană a infrastructurii la graniţă. Trebuie să vedem în ce măsură putem asigura rapid solidaritatea cu statele membre din prima linie, care trebuie să-şi protejeze frontierele. Sunt şi frontierele Uniunii Europene„.

Guvernul Poloniei crede că Moscova are rolul său în criza refugiaților de la frontieră, acuzație respinsă de Kremlin, care sugerează Uniunii Europene să discute direct cu autoritățile din Belarus.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite