Temperatura la ore: Primarii cer directorilor de școli să fie 18-19 grade în clase, Ministerul Educației le solicită inspectorilor să caute soluții. Sorin Cîmpeanu: 18 grade este un nivel stupid

Școlile nu se vor închide și nici nu vor trece în sistem online din cauza facturilor la încălzire și energie electrică. Este anunțul făcut de ministrul Educației, după ce primarii din mai multe localități le-au cerut directorilor de școli să facă economii. Și chiar au recomandat ca temperatura în clase să nu depășească 20-21 de grade. Și universitățile caută soluții pentru a reduce costurile. Multe vor opta și pentru cursuri online.

26 Septembrie 2022, 19:07 (actualizat 26 Septembrie 2022, 20:11) Știrile TVR |

Toamna se fac calcule pentru facturile care vor fi la iarnă în școli și grădinițe. În contextul în care unor primari le dă cu minus, iar unii dintre directori au primit deja directive să facă economii serioase la încălzire și energie electrică, ministrul Educației dă asigurări că nu se pune problema ca școlile să se închidă sau să treacă la cursuri online în această iarnă.

SORIN CÎMPEANU, ministrul Educației: La nivelul fiecărui județ, inspectorii să ia legătura cu autoritățile locale pentru a se asigura că procesul de educație se va derula în condiții de normalitate, pe perioada sezonului rece. Condiții normale de derulare a procesului de educație nu înseamnă temperaturi de 18- 19 grade Celsius. 18 grade este un nivel stupid. Elevii, mai ales copiii, nu pot învăța într-o sală în care temperatura este de 18 grade.

La Ministerul Educației au fost convocați inspectorii școlari generali din întreaga țară.

În ultimele zile, mai mulți primari din țară le-au transmis directorilor să fie prudenți cu lumina și încălzirea în școli.

FLORIN BIRTA, primar Oradea: Au fost discuții cu specialiști din cadrul instituțiilor abilitate care au spus că în sălile de clasă temperatura optimă de învățare este de 21 - 22 de grade în școli, iar în creșe și grădinițe - 23 - 24 de grade.

Între timp, și universitățile anunță cum vor învăța studenții în lunile care urmează. La Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, decizia va fi luată de fiecare facultate în parte, fără să se depășească pragul de 45% cursuri în sistem online. Reprezentanții universității spun că, pentru început, decizia nu are legătură cu facturile pentru încălzire. La Universitatea Al. I. Cuza din Iași, cinci facultăți din 15 vor face doar cursuri față în față. Restul vor implementa sistemul hibrid.

Tudorel Toader, rector, Universitatea Al. I. Cuza din Iași: Costurile nu le reducem noi, le reduc autoritățile. Dacă vor plafona prețul, sigur, vom încerca să facem și noi economie, fără să perturbăm activitățile didactice.

În schimb, Academia de Studii Economice din București anunță doar cursuri cu prezență fizică.

NICOLAE ISTUDOR, rector ASE: Indiferent cât ar crește costurile, nu merită ca poporul român să nu se ocupe de educația copiilor. Or, ceea ce facem noi astăzi, când organizăm în sistem fizic activitățile la programele de licență și masterat, rezultatele se vor vedea în anii următori.

ASE este singura care a deschis deja anul universitar. Restul instituțiilor de învățământ superior vor deschide luni, 3 octombrie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 10°C
IASI 2°C 8°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI