Temeri legate de începerea școlii. Dr. Ștefan Lazăr: E evident că numărul de cazuri va crește. Orice copil care are cea mai ușoară simptomatologie ar trebui să nu fie adus la școală

Mai e puțin până pe 14 septembrie. Pentru că nicio școală nu semănă cu alta, de la nivel central s-au stabilit doar reguli generale. Urmând ca fiecare unitate să își facă propriul plan de apărare împotrivă coronavirusului. Dr. Ștefan Lazăr, medic primar boli infecțioase la Spitalul Clinic " Dr. Victor Babes" spune că este evident ca odată cu începerea școlii numărul de cazuri va crește, însă subliniază importanța rolurilor celor implicați: părinți, profesori, personal medical.

27 August 2020, 10:11 (actualizat 27 August 2020, 12:20) Știrile TVR |
Temeri legate de deschiderea școlilor - Dezbatere Ca-n viață
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Medicul a declarat că Spitalul Victor Babeș a avut, încă de la începutul pandemiei, locuri speciale pentru internarea copiilor. Practic un pavilion este dedicat copiilor cu infecție SARS CoV 2 și bineînțeles, în funcție de dinamica lucrurilor, ne vom adapta pentru că vom fi nevoiți să facem acest lucru, spune medicul.

Despre pericolul creșterii numărului de cazuri odată cu începerea școlii doctorul Ștefan Lazăr crede că este evident că acesta există.

Este evident că, odată cu începerea școlii, numărul de cazuri va crește, atât în rândul copiilor cât și al adulților care intră în contact cu ei.

Important este, potrivit medicului, fie oprită ”din fașă” apariția unor focare epidemice și în acest sens sunt importante rolurile tuturor celor implicați,  este de părere medicul.

Pornind de la părinți care ar trebui să facă un prim control epidemiologic acasă. Orice copil care are cea mai ușoară simptomatologie ar trebui să nu fie adus la școală, să fie anunțat medicul de familie pentru a se putea lua măsuri încă de la început, continuând cu personalul școlii și aici într-adevăr de un real folos ar fi dacă școlile ar avea alocat personal medical pentru a putea face un triaj mai profesionist. Profesorii care ar trebui să urmărească copiii și la cel mai mic semn să anunțe, sfătuiește medicul.

Deși sunt mai puțin vulnerabili în fața infecției cu COVD-19, copiii nu sunt imuni și, în plus, pot transmite boala, avertizează medicul Ștefan Lazăr.

Copiii au organisme robuste din punct de vedere imunologic, dar din nefericire infecția asta poate să afecteze în mod serios orice organism. Despre copii sunt studii care spun că ei sunt niște transmițători mult mai eficienți ai virusului decât adulții și atunci, chiar dacă ei nu se îmbolnăvesc, ei pot constitui surse de infecție pentru cei din jur. Bineînțeles că orice copil are părinți,  are bunici și atunci lucrurile trebuie privite cu multă atenție.

Medicul Ștefan Lazăr a mai adăugat că deși în multe tări au fost reluate cursurile, nu există o experiență suficientă pentru a determina cu exactitate pericolul. În acest sens a adus exemplul Berlinului, unde școlile au fost închise la câteva zile după redeschidere din cauza creșterii numărului de cazuri.

Școlile au început în foarte multe țări, dar în aceste țări nu există o experiență, este vorba de câteva săptămâni. Știu exemplul din Germania - unde s-au deschis școlile la Berlin și s-au închis după câteva zile. Din păcate, va trebui să fim toți flexibili în domeniul asta și măsurile care se iau, să se ia destul de serios, a subliniat medicul.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 26°C
IASI 26°C 27°C
CLUJ 26°C 23°C
CONSTANTA 21°C 22°C
CRAIOVA 25°C 25°C
BRASOV 23°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI