Teme mari pe masa liderilor europeni reuniți la Bruxelles. Doar câțiva jurnaliști au acces în clădirea summitului. Un reportaj în exclusivitate realizat de trimisul special al TVR, Lucian Pîrvoiu

Liderii europeni s-au reunit la Bruxelles în Consiliul European de vară. Pe agenda summitului figurează teme complexe, precum gestionarea pandemiei, pregătirea pentru valul al patrulea, planurile de redresare și reziliență și relațiile din ce în ce mai tensionate cu Federația Rusă. Doar câțiva jurnaliști au acces în clădirea summitului. Printre ei și colegul nostru, Lucian Pîrvoiu.

24 Iunie 2021, 21:27 (actualizat 24 Iunie 2021, 22:21) Știrile TVR |

Sala de presă a Consiliului European din timpul summiturilor de dinainte de pandemie este pustie. Doar câțiva trecători sporadici traversează Atriumul.

Furnicarul de oameni de aici e acum doar o amintire.

Jurnaliștii acreditați la Consiliu își regăsesc posturile de lucru cu speranță, dar și cu o doză de dezamăgire.

YANNIS PAIAOLOGOS, jurnalist I Kathimerini, Grecia: "Am sentimente împărţite - pe de o parte e o zi grozavă aici, pe de altă parte suntem atât de puţini, nu există aceeaşi energie care era la summit-urile normale".

Deși se încearcă revenirea la normalul de dinaintea pandemiei, suntem încă departe de acel moment. Multe dintre lucrurile banale din trecut nu mai există.

Jurnaliștii își doresc să se renunțe cât mai curând la conferințele de presă online și duc dorul vechilor sesiuni de întrebări adresate politicienilor.

SUZANA FREXES, jurnalist Expresso, Portugalia: "Cred că e important să poţi pune întrebări, pentru că un prim-ministru care vorbeşte singur în faţa unei camere nu este o opţiune, nu este bine pentru democraţie".

Treptat, instituțiile europene își propun să își redeschidă porțile pentru mai mulți jurnaliști, însă restricțiile vor fi menținute cel puțin încă un an de-acum încolo.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 29°C
IASI 21°C 25°C
CLUJ 19°C 21°C
CONSTANTA 23°C 25°C
CRAIOVA 22°C 22°C
BRASOV 20°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI