GALERIE MEDIA

Tema alocării a 2% din PIB pentru Apărare, subiect sensibil la Londra. Președintele Klaus Iohannis, invitat la dejunul de lucru în format restrâns oferit de liderul de la Casa Albă, Donald Trump

Summit aniversar al NATO în Marea Britanie. Alianța Nord-Atlantică împlinește 70 de ani. Președintele Donald Trump i-a invitat la un dineu de lucru pe liderii țărilor care și-au sporit considerabil bugetul de cheltuieli militare și au ajuns la 2% din PIB. Printre invitați s-a numărat și președintele României, Klaus Iohannis. A stat alături de secretarul general al NATO şi de liderul de la Casa Albă. Atmosfera a fost destinsă.

04 Decembrie 2019, 10:45 (actualizat 04 Decembrie 2019, 20:31) Știrile TVR |

ACTUALIZARE "Credem în unitatea NATO și credem că NATO este extrem de importantă pentru noi toți, și suntem de părere că ideea de ‘împărțire a poverii’ este extrem de importantă. Cred că și colegii noștri ne vor urma, vă mulțumesc", a subliniat președintele Klaus Iohannis în debutul dineului, se arată în secvența surprinsă de trimisul nostru special la summitul NATO de la Londra, Ramona Avramescu.

"Ne vor urma, cu siguranță, și dacă nu, îi vom convinge pe partea de comerț. Într-un fel sau altul, vor plăti, oameni buni, asta pot să vă spun", a conchis liderul de la Casa Albă, Donald Trump, înainte de a le mulțumi jurnaliștilor prezenți în sală și de a continua discuțiile cu ușile închise.

Potrivit trimisului nostru special la Londra, când Donald Trump i-a oferit cuvântul președintelui Klaus Iohannis i s-a adresat cu "prietenul meu".

ACTUALIZARE Dejunul de lucru oferit de președintele Statelor Unite, Donald Trump, în onoarea liderilor din țările care își respectă angajamentul de a aloca 2% din produsul intern brut pentru cheltuieli de Apărare demonstrează că partajarea echitabilă a cheltuielilor în interiorul NATO rămâne o temă centrală și foarte sensibilă pentru alianță, a precizat Ramona Avramescu pentru Telejurnal 14.00.

În acest moment, doar 9 din cele 29 de state membre își respectă angajamentul de a aloca 2% din PIB pe cheltuieli de Apărare. În afară de Marea Britanie și Statele Unite, este vorba în principal de țări din Europa centrală și de est, de pe flancul estic al NATO, țările baltice, Polonia, România și nou intratele în club, Bulgaria și Grecia.

Perspectivele sunt în acest moment ceva mai optimiste. Alte 8 state, între care Turcia și Franța, s-au angajat să atingă această țintă de 2% până în 2024.

"Este un semnal destul de clar de apreciere pentru cei care alocă 2% pentru Apărare, cel puțin așa am înțeles noi această abordare și, cu siguranță, va fi o discuție foarte bună și în acest cerc, din păcate destul de mic. Suntem un grup relativ mic de țări care alocă efectiv deja 2% pentru Apărare", a declarat președintele Klaus Iohannis.

ACTUALIZARE Klaus Iohannis a declarat miercuri, la sosirea la Summitul NATO, că se încearcă găsirea celei mai bune strategii pe termen mediu și lung pentru Alianță.  Procesul de reflecţie asta urmăreşte - să găsim împreună strategia cea mai bună pentru NATO pe termen mediu şi lung şi România este foarte hotărâtă să se implice mult în această discuţie", a spus şeful statului, înainte de participarea la reuniunea NATO la nivel înalt, a declarat Klaus Iohannis.

Iohannis a arătat că, în cadrul reuniunii, va sublinia importanţa regiunii Mării Negre pentru NATO, afirmând că aceasta este vitală.

Cu privire la participarea la summitul organizat de Donald Trump cu liderii țărilor care alocă 2% din PIB pentru Apărare, Președintele României a spus că este un semn de apreciere din partea președintelui american.

ACTUALIZARE Liderii țărilor NATO se reunesc la Watford, la 40 de kilometri de Londra, într-un peisaj rustic, tipic englezesc, a precizat Ramona Avramescu, trimisul special al TVR.

Fiind un summit aniversar, ar trebui ca toată lumea să se simtă bine. Este însă un summit destul de complicat, din cauza situației internaționale și a declarațiilor care au ieșit din limite diplomatice între aliați, făcute de Emmanuel Macrom, Donald Trump, Recep Tayyip Erdoğan.

Marți seară a fost o serie de recepții, una găzduită de Regina Elisabeta, o alta găzduită de premierul Marii Britanii, Boris Jonson. În cadrul discuțiilor informale s-a încercat o aplanare a acestor tensiuni, astfel încât, miercuri, în cadrul discuțiilor oficiale să avem o declarație comună cu obiective strategice și care să se focuseze pe viitorul NATO și pe ceea ce ține țările NATO împreună decât ceea ce le desparte.

La finalul summitului, Donald Trump va avea un dejun de lucru la care participă și Klaus Iohannis, alături de alți lideri din țări de pe flancul estic. Sunt țări care alocă cel puțin 2% din PIB pentru Apărare, așa cum o face și România, deja de 3 ani.

Este felul lui Donald Trump de a arăta aprecierea față de cei care își îndeplinesc obligațiile asumate.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 13°C 14°C
CLUJ 14°C 10°C
CONSTANTA 17°C 20°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 16°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI