CORESPONDENȚĂ DE LA MADRID

Telescopul CHEOPS urmează să fie lansat pe orbită, în căutarea de noi planete

Un telescop performant este testat în aceste zile la Madrid, înainte să fie trimis într-o misiune spaţială pentru găsirea unor planete asemănătoare Terrei. CHEOPS este, de fapt, un satelit al Agenţiei Spaţiale Europene ESA, care va fi trimis în Guyana Franceză, de unde va fi lansat pe orbită.

18 Martie 2019, 14:23 (actualizat 18 Martie 2019, 16:17) |

CHEOPS este supus la utimele teste într-un laborator din apropierea Madridului. Oamenii de știință speră să obțină cu ajutorul său informații decisive privind existența unor planete din afara sistemului nostru solar, care ar putea fi o nouă casă pentru omenire.

Kate Isaak, expert, proiectul CHEOPS: "Ne vom concentra pe planete mici, între Pamânt şi Neptun că mărime, care au fost descoperite de alte misiuni, precum Kepler şi care sunt numeroase în jurul altor stele asemănătoare Soarelui. Întrebarea este ce sunt aceste planete mici? Din ce sunt făcute? Cu CHEOPS, încercăm să aflăm acest lucru".

Telescopul se află în interiorul unui satelit care conține o cameră foarte performantă. Aceasta va capta razele care provin de la steaua unei exoplanete, iar atunci când aceasta va trece prin fața ei, va provoca o variație a intensității luminii.

Andres Borges Alejo, manager de proiect: "Ne uităm la stele care se află la milioane şi milioane de kilometri depărtare de Pamânt şi ceea ce trebuie să facem este să găsim un mod prin care să identificăm exoplanete atât de îndepărtate. Aşadar, intenţia este să avem un instrument care nu trebuie să se concentreze pe stele sau pe exoplanete, ci pe lumina care vine de la stea".

Cercetătorii vor calcula schimbările în intensitatea luminii și vor putea să stabilească dimensiunea planetelor care orbitează în jurul altor stele.

După ce va fi lansat la sfârșitul anului, telescopul CHEOPS se va afla pe o orbită la 700 de kilometri deasupra Pământului și va fi orientat mereu în partea opusă Soarelui.

De la Madrid, pentru TVR, Felix Damian.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 6°C 5°C
CLUJ 1°C 1°C
CONSTANTA 12°C 9°C
CRAIOVA 3°C 10°C
BRASOV 9°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI