O pasăre pe cale de dispariție și protejată în România a fost găsită pe un câmp, împușcată cu alice. SOR: Este un caz incontestabil de braconaj!

Un codalb (Haliaeetus albicilla) rănit și incapabil să zboare a fost găsit pe un câmp din județul Teleorman. Pasărea a fost împușcată cu alice în urmă cu câteva zile, spun medicii veterinari care au preluat-o. Societatea Ornitologică Română vorbește despre un „un caz incontestabil de braconaj”.

22 Ianuarie 2020, 18:00 (actualizat 22 Ianuarie 2020, 18:09) |
Pasărea rănită a ajuns la Fundația Visul Luanei / FOTO: Fundația Visul Luanei

Pasărea a fost găsită marți de un paznic de vânătoare în zona comunei Fântânele din județul Teleorman. Codalbul a fost preluat și dus la Fundația Visul Luanei din București, pentru a fi tratat. Medicii veterinari susțin că pasărea era incapabilă să zboare când a fost găsită.

„Pe lângă starea avansată de slăbire, a fost identificată o fractură în proces de calusare la nivelul tibio-tarsului stâng și o alică sub piele la nivelul membrului drept. Bănuim că fractura a fost cauzată de o altă alice care s-a dezintegrat la impactul cu osul. Dat fiind faptul că osul respectiv este în proces de reosificare, fractura s-a produs cu mai multe zile în urmă, iar animalul a supraviețuit în această perioadă din resursele corporale preexistente și cadavre găsite, fiind o specie ocazional necrofagă", spun reprezentanții fundației într-o postare pe Facebook.

Medicii veterinari speră ca pasărea să se recupereze, iar după o perioadă de timp să o poată elibera.

„Această specie este pe cale de dispariție și strict protejată în România. Vânătoarea ei este interzisă și încadrată ca infracțiune", precizeză medicii veterinari.

Societatea Ornitologică Română a reacționat în acest caz: „Caz incontestabil de braconaj, la Teleorman! Un codalb, cea mai mare acvilă din Europa, a fost împușcat cu alice. Cu osul praf, pasărea nu se mai putea hrăni. (...) Alicele i-au făcut piciorul praf, mai sunt șanse, dar slabe, de a reabilita acvila", scrie  Societatea Română de Ornitologie pe pagina sa de Facebook.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 12°C
IASI 8°C 8°C
CLUJ 5°C 6°C
CONSTANTA 6°C 9°C
CRAIOVA 7°C 12°C
BRASOV 4°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI