Telemunca și efectele asupra psihicului. Unii angajați nu mai fac diferența între orele de program și timpul liber

Văzută inițial ca un beneficiu neașteptat, telemunca se dovedește a fi în multe cazuri sursă de stres suplimentar. Mulți angajați nu mai știu cum să facă diferența între orele pe care ar trebui să le petreacă muncind și cele libere. Specialiștii vin cu recomandări pentru ca lucrurile să fie păstrate într-un echilibru.

07 Noiembrie 2021, 15:30 |

Alina Stan lucrează ca manager de resurse umane într-o companie multinațională. Încă de la începtul pandemiei, biroul ei s-a mutat acasă. Schimbare care a venit cu mai multe provocări pe plan personal și profesional.

Unele companii, tocmai pentru a-și proteja angajații care lucrează de acasă, derulează programe care vin în sprijinul acestora.

Un raport recent al Agenției Europene privind Securitatea în Muncă arată că telemunca a expus salariații la afecțiuni fizice, dar și psihice din cauza izolării și conflictului dintre viața personală și cea profesională.

Telemunca înseamnă în multe situații muncă peste program, ore suplimentare neplătite și muncă la ore neregulate, pentru a face față activităților sau pentru a arăta angajatorilor disponibilitatea. Acest comportament, spun specialiștii, poate avea consecințe asupra sănătății.

Același raport vine și cu soluții pentru ca telemunca să fie mai bine reglementată pe viitor, mai ales că va fi cea mai răspândită formă de lucru char și după pandemie.

Printre recomandări se numără dezvoltarea de strategii de prevenție și politici mai clare ale companiilor pentru acest fel de funcționare a angajaților.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 5°C
IASI -2°C 3°C
CLUJ -6°C -1°C
CONSTANTA 0°C 2°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV -4°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI