Telemeaua de Sibiu, produs protejat. Actele pentru înregistrarea produsului vor fi depuse la Ministerul Agriculturii

18 noiembrie 2017, 18:06

Telemeaua de Sibiu este unul dintre sortimentele de brânzeturi care au adus faimă ciobanilor sibieni. Dar acum o produce oricine și este ușor de falsificat. Așa că producătorii care respectă rețeta tradițională vor să obțină protecție europeană.

Telemeau de Sibiu adevărtă este produsă integral din lapte de oaie crud, proaspăt muls, fără smântânire. Trebuie maturată și păstrată în saramură. A început să se facă în 1908, la Sibiel, pe urmă în Tilișca, după Primul Război Mondial. Ciobanii din Sibiu știu rețea din tată în fiu. Iar acum s-au strâns într-o asociație și au pregătit toate actele ca să obțină indicația geografică protejată.

Luni, aceasta va fi înregistrată la Ministerul Agriculturii. Apoi, actele vor fi trimise la Comisia Europeană.

Acum, producătorii din Sibiu vând telemeaua cu prețuri între 12 și 17 lei kilogramul. În piețe, prețul depășește 20 de lei.

Când produsul va obține protecție europeană, prețul ar putea crește.

România are patru produse protejate la nivel european: magiunul de Topoloveni, telemeaua de Ibăneşti, salamul de Sibiu şi novacul afumat de Ţara Bârsei. Alte două produse, cârnaţii de Pleşcoi şi scrumbia de Dunăre afumată, asteaptă decizia autorităților europene.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite