TELEJURNAL SPECIAL Ziua învață în băncile școlii, iar seara mătură după elevi. Tanti Anica, o femeie cu două clase, s-a întors la școală în prag de pensie

22 ianuarie 2020, 20:03

Anica Gogeanu locuiește în comuna Barcea, din județul Galați. A avut o copilărie chinuită. Părinții au lăsat-o să meargă la școală doar în primii 2 ani. Apoi au decis să o țină acasă, pentru că nu aveau bani decât pentru frații ei mai mici.

Își amintește că la vremea aceea a apucat să învețe literele și să socotească puțin.

Tanti Anica, așa cum o știe toată lumea în sat, a lucrat pe vremuri la CAP și, de la Revoluție, cu ziua, pe la gospodari.

De 10 ani primește ajutor social de 142 de lei pe lună. Pentru acești bani face curățenie la școala în care învață. Nu-i este rușine că ziua învață în bancă, iar seara mătură după elevi. Pentru că merge la cursuri, primește un bonus de 100 de lei pe lună. Din acești bani, femeia trebuie să se îngrijească în fiecare zi.

Locuiește în aceeași casă cu fratele său, într-o cămăruță. Nu are curent electric și se încălzește la o sobă mică. Tot acolo gătește, spală și își face lecțiile. Nu a fost niciodată căsătorită și îi place să aibă grijă de animale. Nu se plânge de necazuri.

Se bucură mult că s-a întors la școală. Este elevă în clasa a III-a și este decanul de vârstă.

Colegii ei au numai cuvinte de laudă. Și profesorii sunt uimiți de tenacitatea femeii.

Anica Gogeanu și colegii ei sunt înscriși în programul „Orizont – A doua șansă”, finanțat prin fonduri europene. Astfel, adulții care nu și-au încheiat studiile la timpul potrivit pot reveni la școală pentru a obține diplome care să-i ajute să se angajeze.

Cea mai mare dorință a Anicăi Gogeanu este să termine 8 clase, pentru a se angaja în următorii ani, astfel încât la pensie să poată primi câțiva lei în plus.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite