Telefoanele medicilor de familie s-au înroşit după îndemnul ministrului Sănătăţii ca lumea să meargă la cabinete pentru reţete şi să ia din farmacii pastilele cu iod

9 august 2022, 18:52

Un medic de familie tocmai a primit un telefon de la o mamă care a aflat că ministrul Sănătăţii i-a îndemnat pe cei cu vârsta sub 40 de ani să meargă cât mai repede la cabinete să ia reţeta pentru iodura de potasiu.

VEZI și Apel ferm al ministrului Sănătății pentru românii până în 40 de ani: “Să meargă cât mai repede să-și ridice pastilele de iodură de potasiu!” | Medicii de familie, nemulțumiți

A fost o avalanşă de apeluri. Iar procedura impune mai multe hârtii.

Sunt anexe. Asta la farmacie, asta la noi, asta să înţeleagă încă o dată cum ia, de ce ia, de ce nu ia.

La un cabinet medical unde sunt înscrişi peste 2.600 de pacienţi care au dreptul să primească iodura de potasiu, numai în primele 4 ore ale dimineţii au venit 54 dintre ei să ridice reţeta. Toţi au semnat pe propria răspundere că nu au mai ridicat prescripţia până acum.

Unii au venit chiar de la ora 07.00 direct la cabinet pentru reţetă.

Pastilele se distribuie gratis din 2.500 de farmacii. Nu trebuie înghițite însă decât dacă autorităţile anunţă că s-a produs un incident nuclear cu iod radioactiv.

Dr. Valeria Herdea, medic de familie, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România: La graniţă există un război, undeva există un potenţial risc şi atunci noi trebuie să fim preventivi. Atitudinea de a preveni nu înseamnă să intrăm într-o isterie naţională, pacientul vine la medicul de familie cu o programare şi insistăm asupra acestui fapt, consilierea durează cel puțin 10-15 minute.”

Medicii de familie spun că este nevoie de o campanie de informare mai amplă privind iodura de potasiu.

Dr. Ioana Stăncel, expert în sănătate publică:Metabolismul glandei tiroidiene este mult mai activ la tineri si la copii și, ca atare, captează mult mai mult iod. (…) Dacă iodul pe care il avem din mediu sau din alimentație este iod radioactiv va capta mai mult iod radioactiv, va împiedica funcționarea normală a tiroidei. Poate să declanșeze diverse forme patologice. (…) Este esențial să nu intrăm în panică.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: „E bine ca să nu aşteptăm să apară un incident nedorit şi trebuie să ne pregătim.”

VEZI și Marcel Ciolacu, despre anunțul ministrului Sănătății privind pastilele de iodură de potasiu: Trebuie să lucreze mai bine cu echipa de comunicare sau să o schimbe

Cele 30 de milioane de pastile cu iod produse la Antibiotice Iaşi au fost livrate în farmacii de câteva săptămâni, dar până acum puţini au mers să le ridice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite