Telefoanele Android au receptat alerta de cutremur cu câteva secunde înainte de producerea lui. IGSU nu a dat mesaj RO-ALERT

3 noiembrie 2022, 08:44

În acestă dimineață s-a produs un cutremur cu magnitudinea de peste 5 grade pe scara Richter în zona Vrancea și a fost resimțit de multe persoane.

IGSU anunță că, în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanșării acestora: ”Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, transmite IGSU.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat joi că nu au fost trimise mesaje RO-ALERT cu privire la cutremurul de dimineaţă, iar cele apărute în mediul online ar proveni de la aplicaţiile de telefoane mobile.

„De când s-a resimţit cutremurul, au intrat în procedură colegii de la Pompieri, mai ales cu verificarea zonelor vulnerabile. A fost trimisă o echipă de la Pompieri în Bucureşti pentru verificarea Centrului vechi. Nu s-au primit apeluri la 112 şi nici nu s-au înregistrat efecte. (…) Noi nu am dat mesaje RO-ALERT. Când se dau mesaje, scrie clar cine trimite şi că este RO-ALERT. Nu s-au dat mesaje, dar am înţeles că la unele telefoane cu Android există aplicaţii care pot să spună că se întâmplă ceva şi să dea un mesaj, dar noi nu am dat mesaje”, a explicat Arafat, la Digi24.

El a atras atenţia cu privire la informaţiile care circulă în mediul online, întrucât nu toate sunt corecte.

„Ar fi bine care cei care scriu că au primit mesaje RO-ALERT să ne arate poza mesajului, să fie una reală, bineînţeles. Deci, mare atenţie la informaţiile care circulă în spaţiul online şi ar fi bine să nu le transmitem mai departe pe alte canale. Deci, noi nu am dat mesaje RO-ALERT, am şi verificat dacă nu cumva un judeţ a dat un mesaj post-cutremur şi nu s-a întâmplat aşa ceva”, a adăugat Raed Arafat.

Cei care au telefoane cu Android, sistem ce are peste 80% din piață, pot primi alerte pentru cutremurele din apropiere, prin sistemul SnakeAlert.

ShakeAlert este un sistem de avertizare timpurie care detectează cutremure semnificative atât de repede încât alertele pot ajunge la mulți oameni înainte de sosirea tremurului. ShakeAlert nu este o predicție de cutremur, mai degrabă un mesaj care indică faptul că un cutremur a început și mișcarea este iminentă. Informațiile privind cutremurul sunt furnizate de U.S. Geological Survey (USGS).

Telefonul poate folosi locația dvs aproximativă pentru a vă trimite alerte despre cutremurele din apropiere care au o magnitudine de minimum.

Google anunţa în august 2020 lansarea unui sistem de avertizare în caz de cutremur pentru smartphone-urile echipate cu Android, iar acel sistem era lansat mai întâi în California. Sistemul folosea informaţiile colectate de sute de seismografe de pe teritoriul statului pentru a activa trimiterea alertelor care semnalează că „o mişcare telurică a început şi un cutremur este iminent”, spuneau atunci cei de la Google.

Google a continuat extinderea serviciului, acesta fiind disponibil în peste 40 de țări, inclusiv România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite