TEATRU ÎN TVR: „Ceapa”, o comedie relaxantă despre lucruri serioase

TEATRU ÎN TVR: „Ceapa” o comedie relaxantă despre lucruri serioase
TEATRU ÎN TVR: „Ceapa” o comedie relaxantă despre lucruri serioase
17 septembrie 2020, 18:20

Aldo Nicolaj – autorul piesei „Ceapa” („La cipolla”, 1963) – a scris foarte mult și în cunoștință de cauză despre artiști, oameni cu trăiri speciale, cu angoase și frământări. Deloc întâmplător, la propunerea conducerii Teatrului Stela Popescu de a pune în scenă o piesă, regizorul Dan Tudor a ales acest text al lui Aldo Nicolaj, analizând trupa de actori a teatrului și invitându-i pe Alexandra Velniciuc și pe Adrian Păduraru să se alăture în distribuție.

„La premiera piesei „Nemuritorul”, ultimul spectacol pe care l-a jucat marele Radu Beligan, meșterul mi-a pus în brațe un vraf de piese neregizate, nefăcute. O mică comoară, pe care mi-a lăsat-o! Între acestea, „Ceapa”, de Aldo Nicolaj, o comedie care te pune pe gânduri, într-un moment al bilanțului pentru personajul principal. Acum i-a sosit timpul. „Ceapa”, producția Teatrului Stela Popescu este un spectacol de comedie cu note grave, potrivit pentru a fi jucat în curtea TVR, fiind în același timp un produs interesant, filmic, pentru preluarea de către televiziune.

Pentru Adrian Păduraru, „Pierro” este personajul care l-a făcut să se recunoască în multe aspecte.”, spune regizorul Dan Tudor.

„Îmi place să cred că putem vorbi relaxat despre lucrurile serioase. Cu simțul umorului, uneori amuzându-ne copios, despre alegeri greșite. Și, când spun asta, nu mă refer la procesul electoral… Desfacem viața personajului Pierro Della Pineda, ca pe o …ceapă, foaie cu foaie și încercăm să ne recompunem imaginea propriei vieți.”, declară Adrian Păduraru, încheind cu o replică esențială a personajului pe care îl interpretează: „Nu plâng, nu mi-e frică, nu am remușcări. Sunt calm și senin. Ziua cea mare!”

Am invitat-o pe Alexandra Velniciuc să sintetizeze o prezentare a spectacolului și a personajului pe care îl interpretează:

„Spectacolul „Ceapa” care se joacă joi, 17 septembrie, și duminică, 20 septembrie, de la ora 20.30, la Grădina TVR, este o confirmare fericită a modului în care tripleta masculină: Dan Tudor – regizor, Florin Fieroiu – coregraf și Vlaicu Golcea – compozitor și totodată autorul muzicii originale a spectacolului, căreia i se adaugă minunata scenografă Corina Grămoșteanu, semnează producții de succes. Spectacolul poartă marca inconfundabilă a regizorului Dan Tudor, cu care eu sunt la a doua colaborare, făcându-mi la fel de multă plăcere ca la prima.

Textul scris de Aldo Nicolaj este de foarte bună calitate și vorbește despre viața în cuplu, alături de copii, probleme cotidiene, desfăcute în foi de ceapă, care uneori provoacă suferință, alteori nedumeriri.

Personajul meu, Giulia, este o soție cu problemele inerente unei căsnicii lungi, cu drame ascunse și soluții de fugă nu tocmai inspirate, care încearcă să își explice ce a greșit în viață.

Un spectacol ritmat, atractiv estetic și cu replici de-a râsu’ plânsu’, care trebuie văzut din simplul motiv că fiecare se va regăsi în el, în felul lui. Vă aștept să ne îmbrățișăm cu sufletul… după atâta timp!”

Spectacolul de teatru este cel mai efemer produs artistic, el dispare în seara în care se naște, iar actorul își trăiește personajul atunci, în acea seară, în fața publicului său. Când Actorul își întâlnește Publicul, Teatrul își poate îndeplini menirea!

Autor: Corina Dănilă

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite