„Te rog, Doamne, lasă-l să trăiască”. Orașul strategic Severodonețk, la un pas de-a fi încercuit de ruși. O bătălie aprigă pentru 25 de kilometri

O femeie a coborât din ambulanță, plângând, cu mâinile pline de sânge. Medicii de la poliție au tras-o în postul de prim ajutor, în timp ce ea cerea ajutor pentru soțul ei, care zăcea în ambulanță, scrie The New York Times într-un reportaj de pe frontul din estul Ucrainei.

26 Mai 2022, 16:41 (actualizat 26 Mai 2022, 16:50) Știrile TVR |
Foto: Captură video

„Te rog, Doamne, lasă-l să trăiască”, a spus femeia, pe nume Olga. „Nu vă puteți imagina ce persoană este. Este o persoană de aur.”

Dar brancardierii stăteau deja neputincioși. Soțul Olgăi, Serhîi, a murit marți la prânz, o altă victimă a barajului necruțător de artilerie și focuri de mitralieră pe care forțele ruse l-au impus în acest oraș din prima linie vreme de trei luni.

Severodonețk, un oraș minier și industrial, se află în inima regiunii Donbas din estul Ucrainei, ceea ce îl plasează direct în luneta Moscovei. Respinse în asaltul asupra Kievului, forțele ruse și-au îndreptat întreaga forță spre est, cu scopul de a ocupa o bucată mare de teritoriu de lângă granița cu Rusia.

Severodonețk are o importanță strategică și pentru ucraineni, care l-au apărat cu înverșunare săptămâni întregi. La începutul acestei luni, forțele ruse au suferit pierderi grele în timp ce încercau să traverseze râul Severski Doneț din apropiere și să-și consolideze poziția.

În Severodonețk, asta a însemnat luni de traumă, deoarece Moscova încearcă să încercuiască orașul și să-l asedieze. Forțele ruse sunt poziționate pe trei părți.

„Mulți dintre ei erau nimeni”

Călătoria la Severodonețk este periculoasă. Pentru a ajunge aici marți, o echipă de reporteri de la The New York Times a condus însoțită de o escortă de poliție prin sate și câmpuri minuscule pentru a evita obuzele rusești, apoi a traversat cu viteză un pod cu o singură bandă, unica rută rămasă în oraș.

Resturile de la bombardamentului rusesc zăceau aproape pe fiecare stradă.

Aripile rachetelor se ițeau din craterele asfaltului. Mașinile arse, mărunțite de schije și uneori răsturnate, zăceau oriunde le aruncase explozia. Un camion atârna peste marginea unui pod.

Pentru polițiștii din Severodonețk era doar o altă zi de muncă.

Ofițerii au menținut prezența poliției în oraș, precum și în orașul învecinat Lîsîceansk, alergând cu provizii pentru orășenii rămași, ridicând morții și răniții și evacuând oamenii departe de linia frontului.

„Mulți dintre ei erau nimeni, dar când a început războiul au devenit eroi”, a spus șeful poliției din regiunea Lugansk, Oleg Hrihorov, despre ofițerii săi. „Mulți dintre ei au rămas pentru că înțeleg cu adevărat că asta le este datoria.”

Evacuări zilnice

Deși o mare parte din regiune a fost capturată de forțele ruse, Hrihorov a reușit să mențină un cartier general la Severodonețk și comandă o forță formată în principal din nativi din regiunile de est Lugansk și Donețk, despre care Moscova susține că sunt etnici ruși. Mulți dintre ei și-au pierdut casele în urmă cu opt ani în războiul din estul Ucrainei, iar acum au pierdut din nou totul.

În timp ce armata ucraineană luptă pentru apărarea orașului, înfruntând artileria și tancurile pentru a respinge avansurile rusești, forța de poliție a încercat să răspundă nevoilor populației civile. În interiorul unui depozit, muncitorii au întocmit liste cu cei care aveau nevoie de ajutor și cu cei care solicitau evacuare. Un șir de pături pe paleți de lemn a servit drept post de prim ajutor.

Între timp, rușii și-au sporit bombardamentele în ultimele zile, iar un nou atac este iminent, a spus șeful poliției.

Acum, chiar și civilii care au ales să rămână în casele lor, respingând ofertele anterioare de evacuare, cer ajutor pentru a ieși, a spus șeful Hrihorov. Poliția evacuează zilnic 30 sau 40 de persoane.

Pericolul crește și pentru ofițerii lui Hrihorov, care sunt peste 100 în cele două așezări. Marți, el a avut o întâlnire cu personalul său pentru a stabili o strategie, și anume ce să facă în cazul încercuirii de către ruși.

Deocamdată, vor rămâne pe loc, a spus șeful poliției, din moment ce ei sunt singurul ajutor al civililor.

„Nu am rude și nu am unde să merg”

Dintr-o populație de 100.000, mii de oameni au ales să rămână, mulți locuiesc în subsoluri și adăposturi antiaeriene, alții stau în apartamente sau căsuțe de lemn. Unii sunt pensionari. Unora le lipsesc mijloacele – sau înclinația – de a scăpa. Iar alții simpatizează guvernul rus.

Mulți păreau pur și simplu copleșiți de evenimente.

În timp ce o echipă de ofițeri descărca provizii de alimente pentru familiile din blocurile din zona veche a orașului, două femei s-au apropiat de comandantul poliției. Au vrut să fie evacuate, dar au fost nevoite să aibă grijă de mamele lor, ambele țintuite la pat din cauza accidentelor vasculare cerebrale.

„Sunt fără bani, fără bănuți”, a spus Victoria, 49 de ani, începând să plângă. „Nu am rude și nu am unde să merg.”

Victoria a luat legătura cu un grup american de voluntari care s-a oferit s-o ajute când orașul avea încă conexiuni telefonice și internet, dar, a spus ea, nu a venit niciodată. Mama ei, Valentina, are 87 de ani și nu poate merge.

În timp ce vorbea, focul lunetistului i-a șuierat pe deasupra capului. Comandantul poliției s-a aruncat la pământ și a căutat să vadă de unde venise glontele. Dar cele două femei păreau să nu țină seama de împușcătură, nici de exploziile care sunau în apropiere.

Doar o bucată de 25 de kilometri îi mai trebuie Rusiei pentru a încercui complet acest buzunar de rezistență uicraineană din Donbas, potrivit Financial Times.

Dacă forțele de ocupație reușesc să înconjoare trupele ucrainene, ar fi a doua încercuire militară de succes a Rusiei, după ce a reușit să cucerească Mariupolul. Rusia va controla apoi întreaga provincie Lugansk, care împreună cu Donețk alcătuiește Donbasul.

 

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 33°C 35°C
CLUJ 33°C 33°C
CONSTANTA 26°C 28°C
CRAIOVA 33°C 33°C
BRASOV 30°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI