Taxe "full" pentru muncă la jumătate. Contractele part-time, impozitate la nivelul salariului minim pe economie

Statul dă cu o mâna şi ia cu două. După ce a promis predictibilitate, guvernul a introdus taxe mai mari pentru companiile care au angajaţi cu jumătate de normă. Guvernanţii motivează că prin această decizie vor elimina munca la negru. Specialiştii susţin însă că noul sistem de calcul nu va face altceva decât să îi lase şomeri pe cei care au contracte part-time.

21 Iulie 2017, 20:31 (actualizat 21 Iulie 2017, 20:39) |
Taxe full pentru muncă la jumătate
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Din august, angajatorii vor regăsi în documentele contabile cifre mai mari la contribuţiile la asigurările sociale.

Acestea vor fi calculate la nivelul salariului minim brut pe economie de 1.450 lei, indiferent dacă contractul de muncă este pentru 2, 4 sau 6 ore.

"Dacă, de exemplu, avem un salariu între 370, 400 de lei, cât ar corespunde la 2 ore și ceva de muncă, pentru aceştia cheltuielile lunare cresc cu aproximativ 250 lei, fapt ce îngreunează foarte mult plăţile de astfel de salarii pe timp parțial", a explicat analistul fiscal Adrian Bența.

Adică angajatorul va da statului, sub formă de taxe, mai mult decât leafa celui care munceşte. Asta deşi guvernanţii susţin că nu vor altceva decât să scoată la suprafaţă munca la negru.

Aproximativ 300 de mii de contracte de muncă part-time sunt înregistrate în acest moment cu salarii sub cel minim brut pe economie.

Ana Maria Morun, anteprenor: "Noi, prin activitatea pe care o întreprindem pe partea de call center, de exemplu, ne afectează în sensul că avem angajaţi cu 4 sau 6 ore care nu doresc să lucreze 8 ore, nu că nu am fi vrut noi să îi angajăm din start. (…) Acum, pentru că s-a introdus acest mod de impozitare, ne gândim să angajăm doar pe 8 ore, și astfel pentru 2 angajaţi cu 6 ore pe care îi aveam înainte, acum vom angaja doar unul singur cu 8 ore".

Adică în conturile statului vor ajunge mai puţini bani. Deşi, spun reprezentanţii patronatelor, guvernul şi-a dorit exact opusul prin schimbarea modului de impozitare.

Singurii pentru care angajatorii nu vor fi obligaţi să plătească taxe mai mari sunt studenţii până în 26 ani, ucenicii, persoanele cu dizabilităţi, pensionarii şi cei care încasează lunar venituri mai mari decât salariul minim pe economie.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 7°C
IASI 5°C 5°C
CLUJ 7°C 8°C
CONSTANTA 8°C 5°C
CRAIOVA 12°C 11°C
BRASOV 6°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI