Taxa pe poluare revine din 2027 și se va aplica la nivelul întregii Uniuni Europene

5 iulie 2022, 16:36

În mai puţin de 5 ani, românii care au maşini pe benzină, motorină şi GPL vor fi obligati să plătească o taxă nouă, așa-numita taxă de carbon. Aceasta va fi cuprinsă între 50 de bani şi 1 leu pe litrul de carburant alimentat.

Noua taxă vine de la Bruxelles şi are rolul de a scădea nivelul de poluare.

Mădălina Chiţu, jurnalist TVR: Transportul este responsabil de mai bine de 70% din emisiile de dioxid de carbon din atmosferă. O maşină mică ajunge să lase în aer mai bine de 120 de grame de dioxid de carbon la fiecare kilometru parcurs.

Taxarea mașinilor pentru poluare nu este o noutate în România. S-a mai întrodus o astfel de măsură acum 15 ani. Viza autoturismele vechi şi a fost în cele din urmă anulată. Noua taxă nu va avea aceaşi soartă, spune ministrul Mediului.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: Toţi cetăţenii Uniunii Europene vor plăti această taxă de carbon, indiferent dacă maşina lor este nouă sau este mai veche. Taxa de carbon va fi în preţul carburantului.

În vizorul Comisiei Europene sunt şi proprietarii locuinţelor care au centrale. Şi taxarea lor se va face în funcţie cantitatea de gaz folosită. În aceste condiţii, dezvoltatorii trebuie să se adapteze noilor reguli.

Adriana Iftimie, Federaţia Patronatelor Firmelor din Construcţii: Preocuparea generală este aceea de a se trece pe energie verde. Vom avea panouri solare, vom avea panouri cu celule fotovoltaice şi evident energia eoliană, dar şi energia nucleară.

Comisia Europeană are ca obiectiv reducerea cu cel puţin 50% a emisiilor de CO2 din spațiul comunitar până în anul 2030. Și își propune să atingă neutralitatea climatică până în 2050.

Activiştii de mediu spun că României îi va fi greu să țină pasul.

Eduard Dumitrașcu, preşedinte Asociaţia Română pentru Smart City: Nu putem să măsurăm Germania, Franţa, Italia cu acelaşi instrument cu care vrem să măsurăm şi România. Din foarte multe motive: nu am făcut investiţiile lor, nu suntem la fel de dezvoltaţi din punct de vedere inclusiv al dezvoltării urbane.

Banii strânşi din noile taxe vor fi adunaţi în Fondul social climatic şi vor fi folosiţi pentru a face tranziţia spre variante ecologice, în special în cazul populaţiei vulnerabile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite