Taxa de solidaritate. Zetea: Se referă la companiile care au făcut profituri speculative, care trebuie taxate. Gorghiu: Nu ne dorim nicio taxă suplimentară. Pârvan: Oricât mărești prețul, ai vânzări, dar sunt și sectoare unde scad vânzările

Partidul Social Democrat le cere liderilor PNL să spună clar dacă sunt de acord cu o taxa de solidaritate aplicată marilor companii. Porpunerea a fost prezentată în ultimele zile de Marcel Ciolacu. Liberalii spun că nu vor să audă de o taxa nouă și că discuțiile vor fi purtate în coaliție, iar reprezentanții companiilor mari anunță că odată cu aplicarea unei asemenea taxe, unele firme ar putea crește prețurile produselor sau a serviciilor pentru a-și acoperi pierderile.

03 Februarie 2023, 19:07 (actualizat 03 Februarie 2023, 22:25) Știrile TVR |

La mai bine de o săptămână de când președintele PSD Marcel Ciolacu a lansat public ideea de a introduce o taxă de 1 % din profitul companiilor mari, liderii social democrați cer o poziționare clară a PNL față de această propunere.

Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD: Cât de repede ar fi foarte bine, pentru că această propunere a Partidului Social Democrat se referă la companiile care, în această perioadă delicată, în special în domeniul energiei, dar şi în alte domenii, au făcut profituri speculative, care trebuie taxate, pentru că o bună parte din aceşti bani trebuie să ajungă în buzunarele românilor.

Alina Gorgiu, vicepreședinte PNL: Nu ne dorim nicio taxă suplimentară pentru companiile din România, pentru că și așa mediul economic a fost încercat în acești ani, dar discuțiile din PNL, PSD, UDMR vor avea un punct de convergență în sedința coaliției.

Analiștii economici susțin că taxa de 1% din cifra de afaceri pentru companiile mari ar putea crea probleme mediului economic.

Adrian Negrescu, analist economic: La prima vedere statul ar aduna cam 20 de miliarde de lei din această taxă, o sumă infimă raportat la posibilele consecințe investitionale. Nu vor face altceva decât să stimuleze firmele să caute soluții pentru a plăti mai puțin la buget.

Reprezentanții mediului de afaceri consultați de Știrile TVR spun că odată cu aplicarea taxei de solidaritate unele companii ar putea scumpi produsele și serviciile.

Cristian Pârvan, președintele patronatului investitorilor autohtoni: Oricât mărești prețul, ai vânzări, dar sunt și sectoare unde scad vânzările. Problema pe care o are mediul de afaceri este că, pe de o parte îi afectează bugetele pe care și le-au făcut, doi - vedem toată ziua că măsurile de stimulare economică sunt, practic, zero.

Social-democratii sustin că scopul final al taxei de solidaritate este de a susține măsurile pentru scăderea impozitării muncii, în special la angajații cu venituri mici sau medii și de a finanța sistemul de Educație.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI