Taxa de solidaritate, din nou în discuție. Companiile mari ar putea plăti 1% din cifra de afaceri, iar statul va încasa peste 1 miliard de euro

6 iunie 2022, 17:55

Reprezentații coaliției de guvernare iau în calcul că societățile cu încasări de peste 100 de milioane de euro să achite o taxa de 1% pe cifra de afaceri.

Despre taxa de solidaritate s-a mai discutat în ultimii ani, inclusiv la finalul lui 2021, dar autoritățile au renunțat. De fiecare dată, propunerea a stârnit revoltă investitorilor. Și acum, reprezentații mediului de afaceri avertizează că un asemenea bir va fi suportat, în cele din urmă, de către clienți.

Taxa de solidaritate ar putea fi aplicată constructorilor de autovehicule, dar și marilor companii din energie, retail și telecomunicații. Iar exemplele pot continuă.  Dacă va fi transferată către clienți, atunci, în cazul unui autoturism nou de 15.000 de euro, prețul ar crește cu 150 de euro. Și un litru de motorină care se vinde cu 9 lei s-ar putea scumpi cu 9 bani.  Taxa e în negociere la nivelul coaliției de guvernare.

Economiștii consideră că discuțiile despre introducera taxei de solidaritate au apărut în contextul în care e nevoie de mai mulți bani la bugetul de stat. În opinia lor, sunt și alte soluții.

Dacă va fi adoptată, taxa de solidaritate s-ar putea aplica de anul următor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă