Taxa clawback mărită pune în pericol multe tratamente, spun producătorii. CNAS promite că problema va fi rezolvată luna aceasta

8 mai 2017, 21:17

Casa de Asigurări compensează cel mai ieftin produs dintr-o clasă terapeutică. Dacă acesta costă 10 lei, de exemplu, şi ai o reţetă gratuită, nu vei plăti nimic în plus. În cazul în care cel mai ieftin produs lipseşte din farmacie şi găseşti unul similar, care costă însă 40 de lei, vei scoate din buzunar 30 de lei – cât este diferenţa până la nivelul compensat 100%, a explicat jurnalistul TVR Diana Brâncuș.

Tot mai multe medicamente ieftine vor dispărea de pe piaţă, avertizează producătorii. Ei spun că una dintre cauze este taxa clawback, care în Europa nu se plătește pentru medicamentele generice.

Prin taxa clawback sunt plătite medicamentele acordate peste bugetul stabilit de stat, neschimbat de șase ani.

Între timp, au fost incluse la compensare tratamente foarte scumpe. Producătorii de medicamente generice, mai ieftine, sunt revoltaţi că ei plătesc pentru câştigurile altora. Taxa a ajuns la 20%.

Fabricile de generice vor imediat o taxă diferenţiată pentru ca liniile de producţie din ţară să nu fie închise.

Ştiu de povara taxei clawback asupra producătorilor de medicamente generice. Dacă soluţia este introducerea unui calcul diferenţiat al taxei clawback, nu vom ezita să o aprobăm de urgenţă, a spus premierul Sorin Grindeanu.

Ministerul Sănătăţii caută o soluţie împreună cu cei de la Finanţe. CNAS promite că problema taxei va fi rezolvată chiar luna aceasta.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite