Taxa auto, greu de recuperat. Ministrul Finanțelor, ultimatum pentru șeful ANAF să simplifice procedura

Recuperarea taxei auto e încă dificilă şi necesită teancuri de acte, recunoaşte ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. I-a dat un ultimatum până luni dimineaţă şefului ANAF să simplifice procedura. Şoferii care au plătit din 2007 până în 2015 această taxă mai au termen doar o lună şi jumătate să depună cererea de restituire.

08 Iulie 2018, 19:14 (actualizat 08 Iulie 2018, 22:14) Știrile TVR |
Taxa auto, tot greu de recuperat
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Până şi angajaţii ANAF s-au săturat să ceară tot felul de acte pentru restituirea taxei auto. Ei i-au cerut ministrului de Finanţe, la Bistriţa, să intervină pentru a simplifica procedura.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor: "Îi rog pe colegii de la Fisc, pe domnul preşedinte Mişa, să mă urmărească, că luni dimineaţă, la ora 09.00, vreau să văd pe masa mea ordinul care schimbă lucrurile cum spun eu acum: vine omul cu cererea la ghişeu, colegul de la Fisc introduce frumos în sistem CNP-ul, vede că persoana respectivă a cumpărat în anul cutare maşina cutare, că a plătit taxa auto respectivă, semnează frumos de primire, merge frumos la Trezorerie sau unde merge el, la ghișeul alăturat, şi îşi ia banii. Nu documente, nu nimic în spate, nu control financiar preventiv!".

Ordonanţa prin care se stabilea restituirea celor 4 tipuri de taxe auto încasate din 2007 a fost emisă în august anul trecut. Prevede că o cerere trebuie să fie completată cu documente care să arate că taxa a fost achitată. Dar de la 1 iunie nu ar mai fi nevoie decât de o simplă cerere în care să existe datele de identificare ale plătitorului şi ale maşinii.

La ghișeu însă, lucrurile se complică.

"Procedura este foarte simplă la modul teoretic. Apar dificultăţi în momentul în care un proprietar de autoturism a vândut autoturismul către o altă persoană, în momentul în care nu ştii cu exactitate ce număr avea autoturismul când l-ai înmatriculat. Şi atunci sunt necesare nişte clarificări suplimentare", subliniază consultantul fiscal Adrian Bența.

Cei care au plătit taxe auto mai pot până la 31 august să revendice banii pe care îi vor încasa până la sfârşitul lunii martie, anul viitor.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 26°C
CLUJ 20°C 24°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI