Tavanul bisericii din comuna sibiană Alțâna s-a prăbușit. Biserica fortificată a fost construită în secolul al XVI-lea și e monument istoric

5 noiembrie 2020, 11:37

Biserica evanghelică de la Alțâna, veche de patru secole, a fost ridicată pe locul unei bazilici romanice din sec al XIII-lea. Era cunoscută pentru detaliile gotice, mobilierul și steagurile lucrate cu migală, dar mai ales pentru orga construită în anul 1770 de faimosul meșter sas Johannes Hahn. Din cauza stării precare în care se afla, tavanul s-a prăbușit.

O bună parte din mobilier și orga neprețuită au fost distruse.

Dezastrul era previzibil pentru că, de câțiva ani, apăruseră crăpături pe plafonul lăcașului de cult. De o lună, accesul în biserică era interzis până la luarea unor măsuri de consolidare. Doar că timpul nu a mai avut răbdare.

Biserica era loc de rugăciune pentru comunitatea locală, dar și o importantă atracție turistică. Aici se țineau regulat recitaluri de orgă care atrăgeau oaspeți din toată lumea. Ultimul concert a avut loc acum câteva luni, iar orga a funcționat impecabil.

Altarul și frescele pictate n-au avut de suferit. Reprezentanții bisericii evanghelice au anunțat că vor începe o campanie de strângere de fonduri pentru salvarea bisericii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă