Tăvălugul prescrierii dosarelor penale. Zeci de VIP-uri au scăpat basma curată

16 martie 2023, 18:50

Cele mai afectate de decizia CCR sunt dosarele de la DNA.

Fosta şefă DIICOT, Alina Bica, omul de afaceri Nelu Iordache, inculpaţii din dosarul diluanţilor falşi de la Hexi Pharma, omul de afaceri Ioan Niculaie sau patronul FCU Craiova, Adrian Mititelu, pot răsufla uşuraţi. Au scăpat de ani buni de puşcărie după ce faptele s-au prescris.

Şi fostul ministrul Darius Vâlcov îşi poate vedea liniştit de afaceri la Milano, după ce a scăpat de 6 ani şi 6 luni de puşcărie, iar în aprilie are șanse să scape de toate problemele penale, inclusiv de alţi 8 ani de închisoare pe care i-a primit în primă instanţă după ce a ar fi luat şpăgi cu sacul.

Elena Udrea speră şi ea într-o prescriere.

Procurorul Marius Voineag, nominalizat pentru conducerea DNA, spune că mai există o speranţă la Curtea Europeană de Justiţie pentru stoparea situaţiei fără precedent în care sistemul judiciar se află.

Marius Voineag, procurorul nominalizat pentru conducerea DNA: Până nu avem o concluzie a Curții de Justiție a UE nu cred că ne putem pronunța.

Prescripţia faptelor induce o stare de neîncredere pentru că, după ani întregi de anchete, nu există vinovați.

Sabin Orcan, director Newsweek România: Se pare că scopul ei este să scape VIP-urile de puşcărie. Nu a existat această dezbatere în România, cum nu a existat nici despre condiţiile din închisori, până când nu am avut o garnitură de VIP-uri politice condamnate cu executare. Problema este mai degrabă în Parlament, în loc să-şi dorească asanarea clasei politice, mulţi parlamentari români se tem să nu ajungă ei la mâna Justiţiei.

Magistraţii cred că se impun o serie de modificări legislative, astfel încât inculpaţii să nu mai aibă nenumărate căi de a trage de timp.

Andreea Chiș, judecător, fost membru CSM: Răspunderea pentru prescrierea dosarelor penale se împarte între Legislativ şi sistemul judiciar. Acei colegi care chiar doresc să soluţioneze în termen aceste dosare sunt cercetaţi disciplinar apoi pentru că le scot în pronunţare şi amână pronunţarea, fiind atât de complexe, încât chiar rechizitoriul este de mai multe volume, deci nu au cum să motiveze în foarte scurt timp.

Legislaţia a fost atât de incoerentă încât prescripţia a salvat chiar şi persoane condamnate definitiv. Este cazul fostului viceguvernator Bogdan Olteanu, care a fost eliberat după doar 2 ani de închisoare din condamnarea de 5 ani, după ce a luat şpagă un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite