Taurii nu vor mai fi uciși în Insulele Baleare. Este a doua regiune din Spania care limitează tradiția coridelor

Parlamentul regiunii spaniole Insulele Baleare a aprobat o lege care modifică substanțial coridele cu tauri și interzice circul cu animale. Aceasta este a doua regiune din Spania, după Insulele Canare, care limitează tradiția coridelor.

25 Iulie 2017, 11:54 (actualizat 04 Iunie 2018, 15:41) |
Fără coride
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Noua lege stabilește că taurii nu vor putea fi răniți și cu atât mai puțin uciși în arenă. Coridele vor păstra însă confruntarea tradițională dintre toreador și taur, dar primul va fi nevoit să-și demonstreze măiestria cu capa roșie, ca să evite coarnele animalului de jumătate de tonă.

Toreadorii nu vor avea voie să rănească taurul și în arena vor intra doar 3 animale, în loc de 6. După 10 minute de spectacol, fiecare taur va fi examinat de veterinari și se va întoarce la fermă. Coridele tradiționale din peninsula se încheie aproape întotdeauna cu uciderea taurilor în arenă, iar capacitatea toreadorului de a-i asigura

Prima regiune din Spania care a interzis coridele cu tauri a fost arhipelagul Insulelor Canare, iar regiunea Catalonia a adoptat o lege asemănătoare care a fost anulată de Curtea Constituțională.

În fața acestor initiative regionale, guvernul conservator al lui Mariano Rajoy a decis acum 4 ani să protejeze tradiția prin includerea coridelor în patrimoniul cultural al Spaniei.

Pe acest argument mizează acum și opoziția din insulele Baleare care speră la o anulare a legii de cruțare a taurilor.

Taurii vor scăpa și de armele toreadorilor care luptă pe cai, numiți rejoneadores.

Spectacolele vor fi asemănătoare cu cele din sudul Franței sau din Portugalia, unde taurul nu este ucis în arena.

După coride animalele vor fi examinate de veterinari și atât taurii cât și toreadorii vor fi supuși controalelor antidoping.

Legea interzice consumul de alcool în piețele de tauri și intrarea minorilor sub 16 ani.

Organizatorii spectacolelor vor fi nevoiți să plătească asigurări pentru minim 360 de mii de euro.

Opoziția consideră că legea regională va fi atacată la Curtea Supremă pentru că tradiția taurină face parte de patru ani din patrimoniul cultural al Spaniei.

Legea interzice și circul cu animale și parlamentul regiunii crede că va oferi astfel o renovare a acestei tradiții sângeroase.

De cealaltă parte, susținătorii coridelor tradiționale cred că legea este o barbarie, iar eliminarea morții taurului distruge esența unei culturi.

De la Madrid pentru TVR, Felix Damian.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 32°C
IASI 28°C 30°C
CLUJ 27°C 29°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 30°C 32°C
BRASOV 26°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI