Ministrul Sănătății, N. Tătaru: Personalul medical, testat cu prioritate. Pacienții cu infecții respiratorii vor fi testați / DSP Suceava este fie în izolare, fie diagnosticată pozitiv – a fost nevoie de aducerea de personal de la Iași

27 martie 2020, 10:38

Personalul medical va avea întâietate la testare

La nivelul unităților sanitare din Faza 1, Faza 2 și, ulterior, Faza 3, vom asigura acel necesar de aparatură,de materiale sanitare și de echipamente sanitare de protecție, precum și acelui număr de teste pe care totți cei conform unor anchete epidemiologice intrăîntr-un protocol de testare. Menționez că personalul medical va avea întâietate în aceste unități la acea testare. Avem grijă de personalul nostru, vor veni săptămâni și mai grele, vor fi și cazuri severe, cazuri critice, dar vom trece peste această perioadă și vom ieși mai întăriți, a subliniat, vineri, Nelu Tătaru.

 

Suceava. Tot DSP-ul este în carantină în acest moment, a trebuit să aducem echipe din centrele universitare Iaşi

Noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a subliniat că, după cele întâmplate la Suceava, se va face din nou instruirea personalului medical și se va face testarea cadrelor medicale, astfel încât să se recapete încrederea în sistem.

Trebuie reaşezată ca primă linie UPU, ATI, boli infecţioase, iar apoi celelalte. (…) Cum avem Suceava – în care tot DSP-ul este în carantină în acest moment, o parte sunt în izolare, o parte sunt pozitivi şi a trebuit să aducem echipe din centrele universitare Iaşi, inclusiv directori, ca să putem începe anchetele în acele zone – vă dați seama unde ne găsim, a spus Nelu Tătaru.

Am văzut anchete epidemiologice terminate la jumătate sau incomplete

Nelu Tătaru a spus că testarea trebuie făcută conform anchetelor epidemiologice, dar acestea trebuie să fie realizate „corect şi să fie ample”.

O testare care trebuie făcută conform anchetelor epidemiologice, dacă aceste anchete epidemiologice vor fi corecte şi ample. Ce am putut observa – am văzut anchete terminate la jumătate sau incomplete, care nu urmăresc cazurile în sine, nu urmăresc contacții în sine și care se pierd la un moment dat. Un management local al unităților sanitare care trebuie schimbat și adaptat în relația cu personalul medical. Nu mă încălzeşte cu nimic să văd că sunt stocuri de echipamente dar nu sunt acolo unde trebuie, a arătat ministrul.

Persoanele care vin în spitale cu infecţie respiratorie şi au teste negative la gripă să fie testate pentru coronavirus

El a spus că în prezent există protocoale care prevăd că persoanele ce vin în spitale cu infecţie respiratorie şi au teste negative la gripă să fie testate pentru coronavirus.

Tătaru, despre scenariul în care se va trece de 2.000 de cazuri: Medicii cu simptome ușoare,la spital

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a fost întrebat, vineri, într-o conferință de presă, despre „scenariul” în care România va trece de 2.000 de cazuri confirmate cu noul coronavirus.

„Vom regândi ca cei care sunt cu simptomatologie ușoară și medie să fie tratați acasă, sub supraveghere medicală, în mare parte și de voluntari, iar cei care sunt cadre medicale, cu simptomatologie ușoară vor merge chiar în spitale și vor îngriji bolnavii cu COVID”, a răspuns Nelu Tătaru.

La nivel local, trebuie reinițiate niște proceduri

Ministrul Sănătății a adăugat că, la nivel local, trebuie reinițiate anumite proceduri ce trebuie respectate de medici, dar și de autoritățile locale. „Focarul Suceava nu schimbă cu nimic atitudinea pe care am avut-o, doar că la nivel local trebuie schimbate multe lucruri. La nivel local, trebuie reinițiate niște proceduri pe care atât personalul medical, cât și directorii de sănătate publică, cât și managementul spitalului și autoritățile locale trebuie să le pună în practică, trebuie să le respecte. Noi, ca minister, avem două direcții. Una este urgentă – prevenția infecțiilor Covid, tratarea infecțiilor Covid, dar și tratatementul celorlalți pacienți care nu au în acest moment o infectare cu Covid”, a subliniat demnitarul.

Premierul Ludovic Orban: Suntem la un număr de decese relativ mic, sub nivelul de mortalitate din alte țări. Capacitatea de diagnosticare a fost limitată, România nu a fost pregătită

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite