Nelu Tătaru, la căminul de bătrâni de la Galați: O anchetă epidemiologică prost începută sau un triaj epidemiologic nefăcut duce la ce avem aici

Ministrul Sănătății a fost în control la căminul privat de bătrâni din Galați unde au murit 4 persoane și s-au înregistrat multe cazuri de contaminare.

13 Aprilie 2020, 15:27 (actualizat 13 Aprilie 2020, 15:49) Știrile TVR |
Nelu Tataru, la Galati
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

18 persoane care îngrijeau de vâstnici sunt infectați cu noul tip de coronavirus iar în centru mai sunt 60 de seniori care vor fi retestați periodic, spunea oficialul de la București. Sunt probleme însă și la un centru pentru seniori care aparține de Primărie.

Orice bătrân care vine la cămin, implică o anchetă epidemiologică, orice bătrân care pleacă implică o dezinfecție. Este un cămin privat unde nu mai avem personal privat. Va trebui să venim cu personal de la Spitalul Județean sau de la Maternitate. Aceste persoane fac un efort pentru a veni într-un centru privat”, a declarat Nelu Tătaru.

Știu că mai sunt 60 de persoane (în căminul de bătrâni- n.red.). Voi merge la Direcția de Sănătate Publică pentru a vedea ancheta lor. Aici am vorbit cu doamna doctor de la DSP tocmai pentru vedea stadiul anchetei. Mă interesează să fie o anchetă luată în amănunt, plecând de la soția administratorului, ca și prim caz și mergând cu această anchetă până la restul personalului. (...) Cred că trebuie respectate procedurile. Aceste proceduri și precauții trebuie să existe, indiferent cine vine de unde vine. O anchetă epidemiologică prost începută sau un triaj epidemiologic nefăcut duce la ce avem aici. Am recomandat să se re-evalueze și să se re-testeze periodic fiecare din acești bătrâni”, a afirmat Tătaru, după vizita la căminul de bătrâni din Galați.

Ministrul Sănătății a afirmat că cei 60 de bătrâni care au mai rămas în acest azil vor fi re-testați periodic.

„Personalul care vine ar trebui să vină dintr-o zonă-tampon. Nu ar trebui să meargă în oraș sau acasă și a doua zi să revină. Sunt persoane aflate în prima linie, sunt persoane care vor fi re-testate periodic și ele cât timp nu au simptomatologie. (...) Igienizările trebuie să se facă periodic. Orice bătrân nou care vine implică o reluare a unei anchete. Orice bătrân care pleacă implică o dezinfecție la nivelul camerei unde a fost”, a mai spus sursa citată.

Nelu Tătaru a adăugat că din personalul căminului de bătrâni mai fac parte în prezent doar o infirmieră și o bucătăreasă.

La căminul privat „Sf Ilie” din Galați au murit oficial patru bătrâni, din cauza COVID-19. Întrebat despre numărul exact al deceselor, ministrul Nelu Tătaru spune că încă se fac evaluări și nu știu cu precizie câți oameni vârstnici internați aici și-au pierdut viața din cauza acestui nou tip de virus.

Un alt cămin de bătrâni din Galați se confruntă cu probleme din cauza COVID-19. Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sf. Spiridon”, administrat de Municipalitate, numără patru persoane infectate cu coronavirus, fiind vorba despre doi bătrâni și doi angjați.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI