„Tata, ești eroul meu”. Un tată, condamnat la 2 ani de închisoare în Rusia pentru un desen anti-război al fiicei sale. Fata a ajuns la orfelinat

Alexei Moskalev este un tată singur din Efremov, un oraș din regiunea Tula, din Rusia. În aprilie 2022, fiica sa, Mașa, în vârstă de 12 ani, și-a „șocat” profesorii și pe directorul școlii, făcând în timpul orei de artă un desen împotriva războiului, scrie Meduza.

29 Martie 2023, 09:15 (actualizat 29 Martie 2023, 09:27) Știrile TVR |
Alexei Moskalev / FOTO: SOTA / Meduza

Desenul fetei înfățișa o femeie cu un steag ucrainean, ce-și apăra copilul de rachetele zburătoare. Deasupra imaginii, eleva de clasa a VI-a scrisese două sloganuri: „Glorie Ucrainei!” și „Nu războiului”.

Desenul de protest al elevei de gimnaziu a dus la un an de chin pentru familie. Mașa, acum în vârstă de 13 ani, se află în prezent în custodia statului, la un adăpost pentru minori. Astăzi, tatăl ei, Alexei, a fost condamnat la doi ani de închisoare, sub acuzația de „discreditare” a armatei ruse. Dar el nu se afla în sala de judecată, după ce, cu o seară înainte, reușise să fugă din arestul la domiciliu.

A doua zi după ce Mașa a avut probleme dinc auza desenului ei împotriva războiului, atât fata, cât și tatăl au fost reținuți de poliție. La secția de poliție, Alexei Moskalev a aflat că este acuzat de discreditarea armatei ruse, pe baza comentariilor sale de pe rețelele de socializare. După ședința de judecată, Moskalev a fost amendat cu 32.000 de ruble (aproximativ 400 de dolari).

Mașa a fost hărțuită în mod constant la școală. Când fata a decis să nu mai meargă deloc la școală, Moskalev nu a insistat, iar fiica lui a trecut la homeschooling.

Pe 30 decembrie, un convoi format din cinci vehicule de poliție a apărut la domiciliul familiei Moskalev. Agenții au descins, răsturnând mobilierul și călcând în picioare bunurile familiei. Au luat toate echipamentele electronice și toate economiile de bani ale familiei, atât în ruble, cât și în dolari americani: în total, aproape 5.000 de dolari.

La 1 martie, Moskalev a fost arestat din nou și i-au fost prezentate noi acuzații de „discreditare”, bazate pe presupuse comentarii de pe rețelele de socializare referitor la atrocitățile rusești împotriva civililor din Bucea, precum și referitor la masacrul din închisarea Olenivka. Din 2 martie, Moskalev se afla în arest la domiciliu.

Mașa Moskaleva nu are niciun contact cu tatăl ei. Se pare că, încă din ianuarie, comisia locală pentru minori a intentat un proces pentru limitarea drepturilor părintești ale lui Alexei Moskalev. Din mai 2022, susțin asistenții sociali, familia se află în registrul familiilor cu risc, având în vedere că tatăl Mașei nu a încercat să o oblige să se întoarcă la școală, în timp ce mama ei locuiește separat și nu se interesează de fiica ei. Ședința de judecată privind drepturile părintești ale lui Moskalev a fost programată pentru 6 aprilie.

Luni, 27 martie, instanța a examinat acuzațiile împotriva lui Alexei Moskalev. În timp ce acuzarea a cerut doi ani de închisoare pentru inculpat, Moskalev a negat paternitatea postărilor în cauză, spunând că contul său de socializare a fost spart de mai multe ori.

În scurta sa declarație finală, Moskalev s-a adresat instanței: „Dacă întrebați chiar acum: Care este atitudinea dumneavoastră față de operațiunea specială din Ucraina?, cred că 90% dintre oamenii din această încăpere vor spune că sunt împotrivă. Și eu voi fi de acord cu ei. Ce altceva poți spune despre acele morți, despre oamenii uciși? Despre adulții și copiii care sunt, toți, pe moarte. Nu poți decât să o condamni, ce altă atitudine ai putea avea?”

Inculpatul a negat că ar fi scris postări politice „negative” sau „ofensive”.

Avocatul lui Moskalev, Vladimir Bilienko, a putut vorbi cu personalul de la adăpostul pentru minori în care stă acum Mașa Moskaleva. Asistenții sociali i-au dat câteva dintre desenele fetei și i-au arătat o scrisoare pe care i-o scrisese tatălui ei. „A atras o inimă mare la sfârșit și a scris: Tata, ești eroul meu”, spune avocatul.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 29°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 25°C 21°C
CONSTANTA 22°C 25°C
CRAIOVA 22°C 24°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI