Tarom și Compania Națională de Investiții vor fi verificate de luni de Corpul de Control al premierului

Avioane TAROM. Arhivă
Avioane TAROM. Arhivă
20 august 2017, 13:33

Potrivit acelorași surse, premierul s-a aflat duminică la Palatul Victoria pentru discuții privind demararea celor două controale.

Premierul Mihai Tudose a declarat în ședința de guvern de vineri că  e nemulțumit de pierderile companiei Tarom și i-a reproșat ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, că și-a asumat o conducere neperfomantă.

În replică, șeful Tarom a declarat  că banii au fost cheltuiți pe avioane noi, tocmai pentru a revitaliza compania de stat. Eugen Davidoiu, directorul interimar al companiei,  a acordat un interviu exclusiv Știrilor TVR.

Eugen Davidoiu, director interimar din februarie, susține că Tarom nu are nicio datorie către furnizori, iar în conturile companiei sunt 90 de milioane de euro: „Nu înţeleg despre ce datorii este vorba. În primul rând vreau să vă spun că în acest moment compania Tarom are un cash flow pozitiv, nu are nicio datorie faţă de niciun furnizor şi are şi 90 de milioane de euro în conturi. În altă ordine de idei, cele 104 milioane de lei pierdere sunt de fapt o lipsă de venituri. Costurile acestei campanii sunt la fel ca în anul 2016, la fel ca în anul 2015, adică avem tot 2000 de salariaţi aproape, plătim aceleaşi state către stat şi către celelalte autorităţi aeronautice, cum sunt taxele de survol şi aşa mai departe. Practic, avem aceleaşi cheltuieli fixe, ba mai mult aceste cheltuieli fixe, în prima parte a acestui an, au scăzut. Acum, avem o lipsă de peste 80 de milioane de lei venituri, da? Că aşa se calculează aceste pierderi, venituri minus cheltuieli şi dau cu minus, pentru că nu avem 80 de milioane de lei venituri, pentru că această companie în primul semestru al acestui an nu a avut două avioane în flotă, ceea ce înseamnă peste 20% capacitate, capacitate numai nominală, dacă ar fi să o luăm prin rotaţie sau prin frecvenţă poate însemna chiar mai mult„, a declarat șeful Tarom, în interviul excluiv pentru Știrile TVR.

Premierul i-a cerut cere ministrului Transporturilor să aibă o discuție privată cu directorul Tarom.

De nouă ani, Tarom nu mai înregistrează profit. Numai în primul semestru din acest an, compania a înregistrat pierderi de peste 100 de milioane de lei. Premierul e revoltat că ministrul Transporturilor a prelungit mandatul lui Eugen Davidoiu cu încă 6 luni.

În 2015, Tarom a avut pierderi de peste 27 de milioane de, iar anul trecut a fost încheiat cu aproape 47 de milioane de lei. Primele 6 luni însă ale acestui an au dus la pierderi duble față de tot anul trecut.

Compania aeriană de stat a pierdut anul trecut poziţia a doua în clasamentul liniilor aeriene prezente în România ca număr de pasageri, fiind depăşită de Blue Air.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite