Ţările UE susţin interzicerea distrugerii articolelor textile nevândute

Guvernele statelor membre UE au căzut luni de acord că blocul comunitar ar trebui să interzică distrugerea articolelor textile nevândute, ca parte a strategiei UE de reducere a deşeurilor printr-o mai mare reutilizare şi reciclare, transmite Reuters.

22 Mai 2023, 15:44 (actualizat 22 Mai 2023, 15:53) Știrile TVR |
Ţările UE susţin interzicerea distrugerii articolelor textile nevândute / Pixabay

Consumul de textile în Europa are al patrulea cel mai mare impact asupra schimbărilor mediului şi climei, după alimente, locuinţe şi mobilitate. Aproximativ 5,8 milioane de tone de textile sunt aruncate în fiecare în în UE, aproximativ 11 kilograme pentru fiecare persoană, şi o mare parte ajung la gropile de gunoi sau sunt incinerate.

Guvernele statelor membre şi Parlamentul European trebuie să ajungă la o poziţie comună cu privire la Regulamentul Ecodesign înainte de a intra în vigoare. Conform unei propuneri iniţiale a Comisiei Europene, din luna martie 2022, executivul comunitar urma să stabilească la o dată ulterioară dacă va introduce sau nu în vigoare o interzicere a distrugerii.

Cu toate acestea, guvernele UE au convenit că o interzicere a distrugerii pentru hainele nevândute ar trebui să se aplice imediat, mai degrabă decât să aştepte înainte ca executivul comunitar să efectueze o analiză de impact, lucru care ar putea să dureze trei ani.

Firmele de talie medie, cu mai puţin de 250 de angajaţi, vor avea la dispoziţie o perioadă de tranziţie de patru ani, în timp ce firmele mici, cu mai puţin de 50 de angajaţi, vor fi scutite de la respectarea interdicţiei.

Spania, ţara care începând din luna iulie va prelua preşedinţia rotativă a UE, este posibil să fie responsabilă de derularea negocierilor cu privire la această lege cu reprezentanţii Parlamentului European. Acesta din urmă nu şi-a stabilit încă poziţia d negociere, dar pare să fie favorabil unei interziceri a distrugerii articolelor textile şi echipamentelor electronice nevândute.

Noua lege ar urma să creeze de asemenea un nou "paşaport pentru produs digital" care să arate sustenabilitatea ecologică a unui produs pentru a-i ajuta pe consumatori să facă alegeri în cunoştinţă de cauză, notează Agerpres.

Comisia Europeană a spus că distrugerea produselor de consum nevândute, precum textile şi încălţăminte, devine o problemă răspândită în UE, în special ca urmare a creşterii vânzărilor online.

Franţa are deja o lege privind combaterea risipei care interzice distrugerea produselor non-alimentare nevândute.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 30°C 28°C
CLUJ 28°C 26°C
CONSTANTA 26°C 25°C
CRAIOVA 29°C 28°C
BRASOV 27°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI