Ţările UE au căzut de acord asupra plafonării preţului gazelor, după mai multe săptămâni de discuţii

Productie gaze naturale
Productie gaze naturale
19 decembrie 2022, 19:33

Acordul anunţat luni vine după mai multe săptămâni de discuţii cu privire la un pachet de măsuri de urgenţă care au creat diviziuni în rândul statelor membre, în încercarea de a răspunde la criza energetică. Cehia, care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, a prezidat negocierile între cele 27 de state membre.

Potrivit unor documente consultate de Reuters, miniştri europeni ai Energiei au convenit luni că plafonarea preţului gazelor va fi declanşată în momentul în care cotaţiile, la hub-ul de gaze Dutch Title Transfer Facility (TTF) de la Amsterdam, ajung la 180 de euro pentru un Megawatt-oră (MWh) timp de trei zile.

”Cu un asemena mecanism UE va fi mai bine pregătită pentru iarnă şi pentru următoarea repriză de refacere a stocurilor”, susține Kadri Simson, comisarul european pentru Energie.

În acelaşi document, se precizează că plafonul ar putea fi declanşat începând cu data de 15 februarie 2023 şi, iniţial, nu se va aplica tranzacţiilor de tip „over the counter” (în afara pieţei).

Mai mulţi oficiali europeni au dezvăluit că Germania, care iniţial a fost sceptică la ideea plafonării preţului gazelor, a votat luni în favoarea unui acord privind plafonarea preţului gazelor în Uniunea Europeană, chiar dacă şi-a exprimat unele îngrijorări cu privire la impactul acestei politici asupra capacităţii Europei de a atrage livrări de gaze pe o piaţă globală extrem de competitivă la capitolul preţ.

Negocierile nu au fost ușoare. A fost nevoie de mult timp pentru a se ajunge la acest acord , un compromis echilibrat după cum l-a numit ministrul ceh al energiei. Stabilirea prețului a fost un motiv de dispută între marii consumatori de gaz din Uniune şi statele a căror industrie depinde mai puțin de gaz.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă