Ţările de Jos închid un consulat în Rusia şi expulzează diplomaţi ruşi

Steag Țările de Jos
Steag Țările de Jos
20 februarie 2023, 20:15

Ministerul de Externe olandez a anunţat că va accepta acreditarea numai a unui număr de diplomaţi ruşi egal cu cel al diplomaţilor olandezi acreditaţi în Rusia, prin urmare „mai mulţi diplomaţi ruşi vor trebui să părăsească” teritoriul olandez, respectiv 17 diplomaţi.

Negocierile cu Rusia asupra condiţiilor în care pot fi trimise noi persoane cu statut diplomatic în posturile diplomatice şi consulare „nu au avut succes până în acest moment, întrucât Rusia încearcă în continuare să aducă ofiţeri de informaţii în Olanda sub acoperire diplomatică”, afirmă MAE de la Haga.

La rândul ei, Rusia a transmis că îşi va revizui în mod „fundamental” relaţiile cu Olanda după noua serie de expulzări de diplomaţi ruşi. Potrivit MAE de la Moscova, expulzarea celor 17 diplomaţi, precum şi închiderea biroului comercial rus de la Amsterdam, reprezintă „un nou pas inamical, menit să distrugă relaţiile bilaterale”.

Conform MAE rus, negocierile cu Olanda pentru menţinerea funcţionării reprezentanţelor diplomatice au decurs bine până când partea olandeză a decis să le întrerupă „urmând, în mod evident, instrucţiuni venite din afară”, făcând astfel o posibilă aluzie la SUA.

După începerea campaniei militare ruse contra Ucrainei, Olanda a expulzat anul trecut în luna martie un prim grup de 17 diplomaţi ruşi, acuzându-i de spionaj. Moscova a răspuns atunci prin expulzarea a 15 diplomaţi olandezi. Relaţiile ruso-olandeze s-au tot degradat în acest timp, guvernul de la Haga numărându-se printre cele care au oferit ajutor militar Ucrainei, conform Agerpres.

Investigaţia privind doborârea avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines (zborul MH17) deasupra estului separatist pro-rus al Ucrainei în anul 2014 a amplificat tensiunile între Haga şi Moscova. Olanda este ţara care a avut cele mai multe victime în accident (193 dintre cele 298 de persoane aflate la bord) şi în consecinţă şi-a asumat conducerea investigaţiei. În noiembrie anul trecut, un tribunal olandez a condamnat în lipsă la închisoare pe viaţă trei persoane – doi ruşi şi un ucrainean. Totuşi, anchetatorii au anunţat la începutul lunii februarie suspendarea investigaţiei, întrucât nu dispun de probe suficiente pentru urmărirea penală a altor suspecţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite