LUMEA AZI

Ţările Baltice vor trupe şi rachete Patriot. Președintele SUA a lăudat fermitatea sa în fața Rusiei

Ţările Baltice se simt direct vizate de exercițiile militare ruse care au loc la frontierele lor. Președinții Lituaniei, Letoniei și Estoniei au fost primiți la Casa Albă într-un moment în care Washingtonul pare să-și înăsprească tonul față de Moscova. I-au cerut președintelui Trump să trimită mai multe trupe și rachete Patriot ca să apere flancul estic al NATO de Rusia. România și Polonia au semnat deja contracte pentru achiziții de sisteme antirachetă Patriot. O analiză de Loara Ștefănescu.

06 Aprilie 2018, 18:12 |

Discuțiile de la summit-ul americano-baltic au vizat strategia comună de reasigurare strategică, de întărire a apărării colective prin creșterea contribuției efective a statelor din prima linie dar și diversificarea prezenței permanente a NATO.

Preşedintele SUA, Donald Trump: Cei 3 preşedinţi mi-au spus că NATO ia miliarde de dolari datorită lui D. Trump. Ceea ce nu s-ar fi întâmplat niciodată. Aşa că NATO este mai puternic.

Țările Baltice, care alocă 2% pentru apărare, vor ca spațiul lor aerian să fie protejat mai bine și ca militarii americani să staționeze în baze permanente, pe sistem rotațional.

Nu știm, deocamdată, când vor fi desfășurate sistemele Patriot. Dar știm că Rusia a testat rachete cu muniție reală în Marea Baltică, exact pe perioada summit-ului.

Președintele Trump a lăudat fermitatea sa în fața Rusiei. Jurnaliștii au vrut să afle detalii despre o potențială întâlnire a sa cu Vladimir Putin.

  • Preşedintele SUA, Donald Trump: Cred că putem avea un dialog mare şi, dacă nu vom avea, veţi fi primii care veţi afla. Nu cred că cineva a fost mai dur faţă de Rusia decât mine şi toată lumea este de acord.
  • Reporter: Cum îl vedeţi pe Vladimir Putin, un prieten sau un duşman?
  • Preşedintele SUA, Donald Trump: Vom afla şi vă voi anunţa.

Interesant este și faptul că americanii alocă balticilor 3 milioane de dolari pentru întărirea independenței presei și contracararea dezinformărilor Rusiei.

Solidarizarea aliaților cu Londra, în cazul atacului cu gaz toxic, și finalizarea de către Polonia a tratativelor privind înzestrarea cu rachete Patriot, subliniază faptul că miza Moscovei pe slăbiciunea NATO se dovedește falsă.

Polonia a semnat un contract de aproape 5 miliarde de dolari pentru achiziția a 4 unități de luptă Patriot cu 16 lansatoare și peste 200 de rachete.

Și România a încheiat un contract similar, dar pentru 7 unități de luptă, cu 28 de lansatoare.

Suedia pregătește o achiziție de aceeași natură.

Summit-ul americano-baltic se constituie, astfel, într-un exemplu de înțiativă pe care și România îl poate promova în privința securității în zona Mării Negre.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 3°C
IASI 3°C 1°C
CLUJ -2°C -3°C
CONSTANTA 4°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV -1°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI