Ţările baltice sunt primele state din Uniunea Europeană care formează o aşa-numită „bulă de circulație liberă” după COVID-19

15 mai 2020, 21:22

Restricțiile au fost înlăturate la miezul nopții și, în primele 5 ore, între Letonia și Lituania au circulat 120 de vehicule.

Bula de circulație baltică este o oportunitate pentru redeschiderea companiilor și o rază de speranță că viața revine la normal, a spus premierul lituanian.

Este cea mai bună veste pentru familiile care au rămas despărțite de la jumătatea lui martie, când s-a instituit carantina și au reapărut granițele, după mai bine de un deceniu în spațiul Schengen.

E și cazul Videi Svinckienne, care locuiește într-un sat din nord-estul Lituaniei. Mergea zilnic să-și vadă mama în vârstă de 85 de ani, care locuiește la o jumătate de kilometru distanță dincolo de frontieră.

Dar aceste restricții au fost eliminate și cetățenii și rezidenții celor trei state baltice se pot deplasa liber în regiune. Pentru cei care vin din afara spațiului, regula autoizolarii pentru 14 zile rămâne valabilă.

În Estonia, Letonia și Lituania, răspândirea virusului aproape a încetat. De câteva zile, țările baltice raportează în medie 10 cazuri. De la începutul pandemiei, în zonă, totalul deceselor nu a trecut de 150.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite