Tăriceanu: Sub nicio formă nu poate fi vorba de o îngheţare a salariilor. Vrem să nu plece forţa de muncă, atunci va trebui să o plătim

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu
21 octombrie 2018, 16:54

„Documentul trimis Comisiei Europene pe care eu nu l-am văzut, nu am primit o informare de la guvern în acest sens, nu angajează cu absolut nimic niciun fel de îngheţare, pentru că economia românească este într-o perioadă de creştere puternică şi această creştere a PIB nu este pentru a figura în statistici pe primul loc al clasamentului de creştere economică în Europa”, a afirmat Tăriceanu, răspunzând unei întrebări.

Liderul ALDE a precizat că această creştere economică trebuie să se reflecte în puterea de cumpărare a cetăţenilor fie că este vorba de salariaţi, fie că este vorba de pensionari.

„Sub nicio formă nu poate fi vorba de o îngheţare a salariilor atâta vreme cât economia creşte susţinut, vom avea rezultate foarte bune şi ele trebuie să se regăsească în salarii şi pensii”, a subliniat preşedintele Senatului.

El a mai spus că ponderea salariilor în buget în România este mai mică decât în celelalte ţări europene.

„Obiectivul nostru este să creştem puterea de cumpărare, aşa încât nici pomeneală să discutăm despre blocarea salariilor. Comisia Europeană nu cere aşa ceva, nu are de ce să ceară şi în ultimii ani România a avut o evoluţie ascendentă, care trebuie continuată. (…) Nu putem să lăsăm România ca o ţară care este competitivă mai ales prin nivelul mic al remunerării forţei de muncă, pentru că altfel nu vom putea să frânăm în niciun fel exodul forţei de muncă. (…) Nu are rost să ne plângem că ne pleacă oamenii. Vrem să nu plece, atunci va trebui să îi plătim”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Salariile bugetarilor ar putea fi îngheţate anul viitor, iar majorările amânate, scrie într-un document transmis Comisiei Europene de ministrul de Finanțe şi făcut public sâmbătă de liberalul Florin Cîţu. Eugen Teodorovici recunoaşte că există mai multe scenarii pentru bugetul anului viitor, printre care îngheţarea salariilor sau chiar disponibilizări, dar nu din lipsă de bani. Ministrul Muncii spune că sunt bani chiar pentru majorarea în avans a salariului minim pe economie, de la 1 noiembrie în loc de începutul anului viitor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite