Tăriceanu: Voi susţine necondiţionat o decizie a coaliţiei de a demara procedura de suspendare

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, lider al ALDE, a declarat duminică seara că va susţine necondiţionat o eventuală decizie a Coaliţiei privind demararea procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis. "Trebuie întâi de orice să facem o contabilizare foarte exactă dacă vrem, în perioada următoare, să demarăm aceste proceduri, să vedem pe ce putem să contăm. Dar sunt convins că vom fi în măsură să luăm toate măsurile necesare ca majoritatea să fie asigurată în cazul în care vom lua această decizie", a declarat Tăriceanu. El a explicat că nu va participa la şedinţa de luni pentru că şi-a programat de mai mult timp un concediu în străinătate.

08 Iulie 2018, 20:28 (actualizat 08 Iulie 2018, 23:30) |
Discuțiile despre suspendare, amânate
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

ACTUALIZARE "Împreună, în cadrul coaliţiei, cu partenerii de la PSD, noi am hotărât iniţial să facem o sesiune de o săptămână după terminarea sesiunii ordinare. Ca atare, la sfârşitul acelei sesiuni, adică sâmbătă, mi-am programat să plec într-un scurt concediu de 4 zile în străinătate. Nimic altceva. Între timp, s-a stabilit să facem două săptămâni de sesiune extraordinară şi acesta a fost motivul pentru care, de joi deja, dacă nu mă înşel, mi-am semnat delegarea atribuţiilor către colegul meu Adrian Ţuţuianu de la PSD. Deci, asta este situaţia. Cred că dacă cineva are de comentat sau interpretat, eu nu pot să mă opun. Dar, la câte ştiri false am văzut în ultima vreme îmi dau seama că şi asta face parte din aceeaşi gamă", a afirmat Tăriceanu la un post de știri citat de Agerpres.

El a precizat că s-a întâlnit vineri cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi au avut o discuţie "politică" despre acţiunile din următoarea săptămână. "Alaltăieri am stat de vorbă, cred că preţ de vreo două ore, şi am analizat ce s-a întâmplat în ultima perioadă şi ce avem de făcut în perioada următoare", a detaliat liderul ALDE. 

El a subliniat că nu va accepta ca "drepturile şi libertăţile individuale ale cetăţenilor să fie încălcate, să se facă derogări de la statul de drept", astfel că, dacă se va lua decizia suspendării, o va sprijini necondiţionat.

"Deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii. Dacă una din instituţiile importante ale statului - în speţă preşedintele - nu respectă deciziile Curţii, atunci de sus până jos, până la ultimul cetăţean are dreptul să-şi pună problema dacă mai respectă vreuna din hotărârile Justiţiei. Acest lucru nu face decât să pună într-o situaţie extrem de gravă ceea ce mulţi doresc să afirme - funcţionarea statului de drept în România. Pe de altă parte, este adevărat - şi eu m-am exprimat nu o dată în acest sens, Constituţia nu dă alte instrumente intermediare pentru obligarea preşedintelui să facă anumite lucruri pe care legal trebuie să le îndeplinească, nu avem măsura extremă a suspendării şi eu am spus că această măsură trebuie foarte bine cântărită pentru că ea poate să aducă şi rezolvarea unora dintre probleme cu care suntem confruntaţi, dar poate să creeze şi numeroase alte probleme. (...) Eu ceea ce pot să vă spun este că voi susţine necondiţionat o decizie a Coaliţiei de a demara procedura de suspendare, având în vedere că ALDE este unul din cei doi piloni pe care este creată coaliţia de guvernare şi noi, după cum ştiţi, - ALDE şi eu personal, din 2014, când puţină lume avea curajul să vorbească despre abuzuri, excese în justiţie, despre statul paralel, am început acest demers pe care mulţi l-au considerat foarte riscant şi pentru mine - aceste riscuri chiar s-au materializat în ancheta şi procesul care mi-a fost deschis. Eu nu voi accepta niciodată ca drepturile şi libertăţile individuale ale cetăţenilor să fie încălcate, să facem astfel de derogări de la statul de drept şi, ca atare, dacă o astfel de decizie vom considera că trebuie să fie luată, vom merge înainte", a explicat Tăriceanu.

Totodată, el a afirmat că PSD-ALDE va lua toate măsurile necesare ca majoritatea parlamentară să fie asigurată în cazul în care se va lua decizia suspendării şefului statului.

"Am primit ecouri relative la numărul insuficient de voturi care ar fi în acest moment pentru a demara acest proces. De ce? Pentru că, practic, Parlamentul ar fi fost deja în vacanţă, mulţi dintre parlamentari probabil că nu mai sunt prezenţi şi nu mai sunt disponibili. Trebuie întâi de orice să facem o contabilizare foarte exactă dacă vrem, în perioada următoare, să demarăm aceste proceduri, să vedem pe ce putem să contăm. Dar sunt convins că vom fi în măsură să luăm toate măsurile necesare ca majoritatea să fie asigurată în cazul în care vom lua această decizie", a mai spus preşedintele Senatului.

ACTUALIZARE "Chiar vineri am avut o discuţie cu dl Dragnea pe acest subiect, iar răspunsul meu e foarte clar, l-am spus şi domnului Dragnea, nu am nimic de ascuns, nu facem politică în secret. Prin urmare, voi susţine o decizie a coaliţiei care urmează să demareze un proces de suspendare, o procedură de suspendare. Din păcate, în România nu există instrumente intermediare de sancţionare a unor nereguli, derapaje la nivelul preşedintelui României. Există o armă care e devastatoare, care este suspendarea, şi de aceea în trecut mi-am exprimat reţinerile. Însă ALDE apără drepturile şi libertăţile cetăţenilor, şi sigur decizia CCR de a o revoca pe Kovesi nu e o decizie care să ne lase indiferenţi şi aşteptarea noastră este ca preşedintele să pună în aplicare această decizie. De aceea, în condiţiile în care preşedintele refuză în continuare să ia această decizie, se pune problema declanşării unei proceduri de suspendare", declarase anterior Călin Popescu Tăriceanu la un alt post de știri, citat de Mediafax.

Acesta a mai spus că în zilele următoare va avea loc o discuţie în coaliţie în care se va decide.

"În acelaşi timp, şi mi-am exprimat îngrijorarea şi în cadrul coaliţiei, se pare că nu sunt suficiente voturi pentru a iniţia acest demers, pentru că mulţi parlamentari au plecat în vacanţă, dar sigur că eu sper ca toată măsurile necesare să fie luate de către majoritate şi atunci sigur că odată cu obţinerea unei situaţii clare privind prezenţa putem să discutăm mai departe care sunt paşii care trebuie urmaţi", a mai spus Tăriceanu.

___________________

Pentru următoarele 3 zile, Călin Popescu Tăriceanu și-a delegat atribuţiile vicepreşedintelui Senatului, Adrian Ţuţuianu, potrivit deciziei publicate vineri în Monitorul Oficial.

Cu toate acestea, partenerul său de guvernare anunţa că la începutul săptămânii se va tranşa în coaliţie problema suspendării preşedintelui țării.

Potrivit unor surse apropiate liderului ALDE, acesta s-ar afla în concediu cu familia.

În absența liderului ALDE, nici social-democraţii nu au mai fost convocaţi pentru o şedinţă de partid.

Liviu Dragnea spunea că vrea ca o astfel de hotărâre să fie luata prin consens cu aliații.

Surse politice spun că, momentan, acest consens nu există.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus în repetate rânduri că nu se teme de o suspendare. Duminică, după o acțiune publică, s-a abţinut de la declaraţii.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 0°C 2°C
IASI -3°C -3°C
CLUJ -6°C -6°C
CONSTANTA -1°C -2°C
CRAIOVA 0°C 2°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI