Târgul Gaudeamus, Festivalul Baletului Rusesc şi Festivalul de Muzică Veche din Bucureşti, recomandările culturale pentru weekend

22 noiembrie 2019, 10:42

Este în plină desfăşurare Târgul Gaudeamus Radio România. Iniţiat şi organizat de postul public de radiodofuziune, Gaudeamus, „cel mai citit târg de carte de la cel mai ascultat radio”, se va derula până duminică, în premieră în Pavilionul B2 Romexpo.

Ediţia a 26-a a Târgului de carte Gaudeamus se desfăşoară sub semnul aniversării a 30 de ani de la momentul istoric al Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Peste 8.000 mp de standuri care vor găzdui sute de mii de titluri şi aproape 900 de evenimente, lansări şi prezentări de carte, sesiuni de autografe, dezbateri – îi aşteaptă pe cei care vor trece pragul târguluiîn aceste zile. Târgul Gaudeamus Radio România este de foarte mulţi ani un reper, atât pentru specialiştii din branşă cât şi pentru publicul larg, dovadă stând cei peste 100.000 de vizitatori care îi trec pragul în fiecare an.

La Sala Palatului din București, luni începe Festivalul Baletului Rusesc, un eveniment de excepție pentru iubitorii de balet din România. Programul festivalului se întinde pe trei zile astfel: Luni, 25 noiembrie-Spărgătorulde Nuci; Marți, 26 noiembrie-Giselle; Miercuri, 27 noiembrie-Lacul Lebedelor. Dintre vedetele spectacolului, un cuplu de balerini  de la  Teatrul Stanislavsky și Nemirovich-Dancenko din Moscova format din Zhanna  Gubanova și Alexey Lyubimov. The Kremlin Palace Ballet Theater va fi reprezentat pe scenă, la Festivalul de la București, de către  Ksenia Khabinets.

Dacă vreţi să admiraţi lucrările a doi tineri artişti talentaţi, Victor Andrei Ionescu si Darius Hulea au lansat colecţia „Zboruri in oglindă” în holul unui mare hotel din centrul capitalei. Expoziţia include şase picturi în ulei şi două sculpturi în metal, reunite pentru a ne purta pe aripile zborului, ale viselor, jocurilor şi basmelor copilăriei.

„În sculptura lui Darius Hulea, aripile şi mâinile supradimensionate se împletesc ludic, formând, în pofida materialului greu din care sunt executate, o structură fragila in care poți să intuiești pentru o clipă natura sufletului.” Spune Oana Vișoiu, curatoarea expoziției.

Este în plină desfăşurare cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de Muzică Veche din Bucureşti. Ediţia din acest an este una a esențelor. Unele care ne amintesc de țărmuri mediteraneene, altele care ne duc cu gânduri la vechi cetăți apusene, la baluri și alte momente de bucurie; iar altele ne amintesc, pur și simplu, de acasă.

Organizatorii vor aduce în fața publicului muzici rafinate, artiști de înaltă prestanță, o diversitate și o prospețime demne de motto-ul festivalului: „Descoperă noutatea Muzicii Vechi!”.

Cum este și normal pentru aceste muzici care au răsunat cândva prin marile palate ale lumii, și în cadrul Festivalului de Muzică București, ele se vor face din nou auzite tot în astfel de edificii: Palatul Suțu, Palatul Tinerimea Română și Sufrageria Regală a Palatului Regal din București (astăzi Muzeul Național de Artă al României).

În această seară, la Muzeul Naţional de Artă al României, flautistul François Lazarevitch și clavecinistul Justin Taylor propun un program dedicat în exclusivitate creațiilor scrise de Carl Philipp Emanuel Bach pentru flaut și clavecin obligat.

Ultimul concert din cadrul Festivalului de Muzică Veche București este dedicat unuia dintre cei mai importanți și cunoscuți compozitori ai Barocului muzical european, Georg Friedrich Haendel, cu ocazia împlinirii a 260 de ani de la moartea sa. Prin intermediul repertoriului ales artiștii vor încerca să pună în evidență calitățile sale de excelent compozitor pentru ansamblu cameral și modalitățile diverse de tratare a trei dintre cele mai cunoscute instrumente muzicale baroce: vioară, violoncel și clavecin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite