Tanzanienii dresează șobolani pentru operaţiunile de salvare

9 noiembrie 2022, 14:41

Rozătoarele îți fac loc  printre dărâmături cu foarte multă agilitate. Când depistează ținta, în cazul de față un om aflat în nevoie, micul sistem pe care îl poartă pe spate declanșează un semnal acustic. Când își încheie misiunea, primește recompensa. Așa se desfășoară antrenamentele acestor șobolani uriași africani.

Dr. Donna Kean, specialist în comportamentul animalelor:Principalul motiv pentru care am ales această specie este pentru că trăiesc mai mult. Vârsta medie a şobolanilor pe care îi vedeţi în Marea Britanie este de doi-trei ani. Aceşti şobolani africani pot ajunge şi la 10 ani în captivitate. Asta înseamnă că după dresaj, care poate dura şi un an, îi aşteaptă o carieră destul de lungă”.

Așadar, mamiferul dresat pentru operațiunile de salvare provine din Africa. E o specie extrem de inteligentă, mult mai mare ca dimensiuni și mai longevivă decât rudele sale comune. Câinii pe care echipele de salvare îi folosesc în continuare sunt de multe ori limitați de gabarit în operațiunile foarte dificile. Șobolanul uriaș african se poate strecura însă prin orice crăpătură și asta îl face deja un erou. Rozătoarele sunt dresate deja de câțiva ani și pentru operațiunile de depistare a minelor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite