Tanczos Barna, încolțit de ziariști pe subiectul poziției UDMR față de declarațiile lui Viktor Orban: Nu exprimăm un alt punct de vedere. Toate finanțările care vin de la Budapesta sunt legale

Ministrul Mediului a fost luat în colimator de către mai mulți ziariști, la finalul ședinței de guvern, care l-au întrebat despre poziția UDMR față de declarațiile rasiste ale lui Viktor Orban și față de acuzațiile de finanțare a Uniunii de către guvernul maghiar. Tirul de întrebări a durat cam 10 minute, însă Tanczos Barna a refuzat să exprime un punct de vedere personal asupra subiectului sau să limpezească declarațiile ambigue făcute de președintele UDMR, Kelemen Hunor. În cele din urmă, Tanczos Barna a fost salvat de purtătorul de cuvânt a Guvernului Dan Cărbunaru, apoi a plecat de la conferința de presă.

10 August 2022, 14:06 (actualizat 10 August 2022, 15:57) Știrile TVR |

Tanczos Barna a refuzat să răspundă inițial la întrebarea unei ziariste referitoare la declarațiile lui Viktor Orban făcute recent, în România, referitoare la puritatea raselor și amestecul raselor. "Sunt declarațiile domnului Orban, în ceea ce privește punctul nostru de vedere, acesta a fost exprimat de domnul președinte Kelemen și în momentul de față nu exprimăm un alt punct de vedere în ceea ce privește declarațiile de la Tușnad", a spus ministrul Mediului. Rugat să reitereze punctul de vedere al lui Kelemen Hunor, ministrul Mediului a spus că acesta "este în spațiul public". La insistențele ziaristei, care a spus că acel punct de vedere este unul "destul de vag", Tanczos Barna a spus că "este un punct de vedere al domnului președinte și al UDMR".

Referindu-se la imaginile în care Kelemen Hunor ar aplauda discursul lui Orban, Barna a spus că "imaginile sunt greșite, întrucât președintele UDMR n-a fost prezent la acel discurs".

"Nu dorim să exprimăm alte comentarii cu privire la acest lucru" - a fost un alt răspuns care a evitat întrebările repetate și ale altor ziariști, referitoare la ce a spus Viktor Orban la Tușnad.

Întrebat despre finanțările guvernului Ungariei către fundații și asociații maghiare din România, despre care a scris Adevărul, Tanczos Barna a spus că ele sunt "finanțări pentru investiții de utilitate publică", de care beneficiază toată populația României, nu doar cea vorbitoare de limbă maghiară.

Tanczos Barna: "Toate finanțările care vin de la Budapesta către asociații sau fundații (n.r., organizații maghiare din România) sunt finanțări legale. În niciun caz nu ar fi acceptat nicio asemenea asociaíe finanțări ilegale. În ceea ce privește destinația acestora, nu doar vorbitorii de maghiară beneficiază de ele, multe dintre ele sunt finanțări pentru investiții de utilitate publică, toate patinoarele sunt deschise pentru toți care vor să practice hochei-ul sau vor să patineze, investiția pentru dezvoltarea capacității de intervenție chirurgicală la spitalul din Miercurea-Ciuc este pentru toți cetățenii României, este incorect să spunem că aceste finanțări sunt pentru vorbitorii de limbă maghiară. Finanţările respectă legislaţia naţională, legislaţia europeană. Dacă se consideră, la nivel diplomatic, că este nevoie de un acord, cu siguranţă acel acord va exista între Ministerul de Externe din România şi ministerul din Ungaria. Finanţările sunt bazate pe cererile care se trimit de către asociaţii şi fundaţii către entităţile care finanţează minoritatea maghiară din alte state decât Ungaria şi se evaluează. Nu ştiu care sunt condiţiile, criteriile pe care le practică toate entităţile finanţatoare. Noi am trimis o cerere pentru dezvoltarea sistemului hocheistic din judeţul Harghita şi din judeţele învecinate şi am primit finanţarea. Niciodată UDMR nu a folosit bani din Ungaria pentru activităţi politice sau cu scop politic (în România, n.r.)".

"Niciodată UDMR nu a folosit bani din Ungaria, nu a beneficat de finanțare niciodată", a mai spus Tanczos Barna.

Întrebat dacă au vreo legătură banii primiți din Ungaria pentru minoritățile maghiare și poziția UDMR față de ce a spus Viktor Orban, Tanczos Barna a răspuns: "În niciun caz".

În cele din urmă, vizibil încolțit, Tanczos Barna a spus că Kelemen Hunor se întoarce vineri din concediu, iar dacă acest subiect se va discuta în Coaliție, "ulterior se vor face declarații". Apoi a plecat de la pupitrul conferinței de presă.

 

CONTEXT

- 23 iulie: Președintele Ungariei Viktor Orban participă la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, unde face mai multe declarații care ulterior vor stârni dezaprobări în mai multe medii: "Nu vor fi negocieri de pace între Ucraina şi Rusia, cei care aşteaptă această idee aşteaptă degeaba. (...) Din acest motiv, acest război va putea fi încheiat doar cu negocieri americano-ruse". Și "Fenomenul migraţionist a împărţit în două Europa. Pur şi simplu, Occidentul s-a destrămat, s-a împărţit în două. Într-o parte avem ţări, naţiuni, unde avem europeni şi non-europeni, care trăiesc laolaltă. Acele state nu mai sunt naţiuni, acolo sunt nişte conglomerate de popoare. Nu mai putem vorbi, zic eu, de Occident, este vorba despre o structură post-occidentală şi, conform regulilor matematicii, o să se întâmple acea mare schimbare demografică. În acea parte a continentului nostru (...), procentajul populaţiei non-europene va creşte peste 50%".

- Politicienii români reacționează la mesajele anti-UE și pro-ruse ale lui Viktor Orban, lansate la Tușnad. Bogdan Aurescu: Rusia este agresorul, iar Ucraina trebuie sprijinită să reziste și să câștige

- Unul dintre cei mai vechi consilieri ai premierului, sociologul Zsuzsa Hegedüs, a demisionat după ce i-a scris o scrisoare lui Viktor Orban: "Demn de Goebbels, (...) un text nazist pur”.

- Comitetul Internaţional Auschwitz s-a declarat ''îngrozit'' de afirmaţiile premierului ungar Viktor Orban

Președintele Klaus Iohannis a criticat dur discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad și a cerut UDMR să dea clarificări publice: ”Este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea și miniștrii UDMR"

- Rugat să comenteze declarațiile lui Orban, președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat: "Orban n-a vorbit de România, Orban n-a vorbit de Guvernul României, de coaliţie, deci nu există motiv pentru care să fie o chestiune de tensiune în coaliţie. Deci, se poate discuta în coaliţie ceea ce a spus Orban, eu sunt pregătit pentru orice discuţie"

- Declaraţiile lui Viktor Orban tulbură apele şi în coaliţia guvernamentală.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 30°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 23°C 25°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 27°C 26°C
BRASOV 25°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI