Tânărul de 17 ani de la care provine o parte a ficatului pentru fetița cu hepatită a dat șanse de viață, după moartea sa, altor șase pacienți

Inima băiatului va bate în pieptul unei adolescente care aştepta şansa transplantului la Târgu Mureş. Rinichii au fost trimiși la Cluj. Iar un fragment de os îi va salva piciorul unui pacient cu cancer, la Spitalul Colentina din Bucureşti. Exemplul de generozitate a fost urmat de alte două familii îndurerate care au acceptat să doneze organele celor dragi, la Bacău şi Târgu Mureş. Atenție, sunt detalii cu puternic impact emoțional!

30 Aprilie 2022, 18:14 (actualizat 30 Aprilie 2022, 21:29) Știrile TVR |

Inima tânărului donator de 17 ani de la Sfântu Gheorghe, intrat în moarte cerebrală după un politraumatism teribil, a fost trimisă cu elicopterul SMURD la Târgu Mureş, la echipa profesorului Horaţiu Suciu. O adolescentă de 16 ani aştepta şansa vieţii, prin transplantul cardiac.

Rinichii au ajuns la Cluj-Napoca, la doi bolnavi care aveau nevoie de transplant. Medicii au recoltat de la tânărul donator şi un fragment de os tubular care va salva piciorul unui pacient cu cancer. Un tânăr de 20 de ani cu o tumoră malignă la tibie şi un pacient de 60 de ani cu mielom multiplu şi cu femurul afectat de celulele canceroase aşteaptă transplantul la Spitalul Colentina.

Conf. dr. RODICA MARINESCU, şef secţie Ortopedie, Spitalul Colentina Bucureşti: În funcţie de toate analizele pe care le vom face şi toate determinările şi planificarea radiologică, vom decide pentru care dintre pacienţi vom folosi grefa recoltată. În Bucureşti şi în ţară sunt mulţi alţi pacienţi cu patologie tumorală care aşteaptă o grefă de asemenea tip. Această grefă este folosită în aşa-numita chirurgie de salvare a membrelor.

Dr. ANDREI NICA, medic primar ortoped, coordonatorul Băncii de Ţesut de la Spitalul Colentina: Norocul este că în ultimele 24 de ore sunt trei donatori, de la doi vor recolta ce au nevoie pentru intervenţiile chirurgicale. După ce le vom valida, ele fiind deja conservate la minus 84 de grade, vor fi folosite cât se poate de repede. Practic, cu această procedură nu va duce la ceea ce înseamnă amputaţie.

În viitorul apropiat, mult mai mulţi pacienţi vor avea şansa unei vieţi fără suferinţă, datorită transplantului de os şi nu numai. Banca de ţesuturi de la Spitalul Colentina va fi extinsă, după ce în Consiliul General a fost votată în unanimitate finanţarea necesară, de peste 23 de milioane de lei. Medicii speră ca în cel mult un an şi jumătate noua construcţie să fie gata.

În toată ţara, peste 3.700 de oameni sunt pe lista de aşteptare pentru transplantul de organe. Alte câteva sute au nevoie de transplant de ţesuturi.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 26°C
CLUJ 20°C 24°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI