Tânărul care a suferit arsuri grave în explozia de la Piatra Neamț, transferat în Belgia după ce a fost refuzat de spitalele din Capitală

1 noiembrie 2018, 11:04

Aeronava Ministerului Apărării pusă la dispoziție pentru a-l transporta pe bărbatul din Piatra Neamț a aterizat în capitala Belgiei joi seară.

Pacientul a fost transferat la un spital din apropierea Bruxelles-ului, unde consulul României a stat de vorbă cu medicul român și cu cel belgian. Acesta a spus că va pune la dispoziție și o rezervă pentru tatăl pacientului.

Imediat după producerea exploziei, tânărul a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ. Era în stare extrem de gravă, cu arsuri întinse pe aproape tot corpul.

Medicii au decis să ceară ajutorul spitalelor din București, pentru că doar acolo pot fi tratați pacienții cu arsuri severe.

La ora 16.00, tânărul a fost transferat către Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. La Iaşi pot fi trataţi însă doar pacienţi care au arsuri de până la 20% din suprafaţa corpului. Paturile sunt amplasate în spaţii improvizate. Un spaţiu renovat în care vor putea fi trataţi 15 bolnavi arşi pe suprafeţe mai mari aşteaptă aparatura pentru a-şi dechide uşile.

Pentru că cele 11 paturi de mari arşi de la Spitalul de Arşi şi de la Spitalul Floreasca nu erau libere, ministrul Sănătăţii a decis să îl transfere pe bărbat în străinătate. Spitalul de Arşi, de exemplu, a refuzat cazul pentru că tocmai acceptase un alt pacient de la Slatina, care aştepta de 5 zile să fie adus în Bucureşti.

Abia astăzi, la ora 16.30, o aeronavă MApN l-a transportat pe tânăr în Belgia. Aşadar, la mai bine de 24 de ore de când a ajuns în prima unitate medicală!

Cu toate paturile pentru astfel de cazuri ocupate, ministrul Sănătății susține că, în acest moment, România nu poate trata pacienți în stare critică.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: „Mai mult de 50%, este părerea mea că nu poate (trata n.r.) în condiții de maximă siguranță și nu în condițiile în care era acest pacient. Adică avea arsuri pe 70% din suprafața corpului, arsuri de căi aeriene superioare, deci era o situație foarte, foarte gravă„.

În ultimii ani, mai mulţi pacienţi cu arsuri grave au fost transferaţi în străinătate pentru că nu aveam niciun pat liber în ţară.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă