Tânără dintr-un centru cu dizabilități, găsită maltratată și subnutrită. Centrul de Resurse Juridice a sesizat Parchetul, pentru rele tratamente și tortură

A fost deschis dosar penal pentru abuz și rele tratamente în cazul tinerei dintr-un centru pentru persoane cu dizabilități din Zătreni, Vâlcea, care a fost găsită cu o fractură la un picior și cu malnutriție severă. Cazul a fost descoperit de reprezentanții organizației non-guvernamentale Centrul de Resurse Juridice, care au sesizat Parchetul și autoritățile din domeniul asistenței sociale. Au transmis și o scrisoare deschisă către președintele țării, către premier și ministrul Muncii. Atenție, imagini și informații cu puternic impact emoțional!

04 Decembrie 2021, 14:01 (actualizat 04 Decembrie 2021, 18:18) Știrile TVR |
Tânără lăsată să agonizeze la un centru DGASPC
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cazul a ajuns în atenția celor de la Centrul de Resurse Juridice în urma unui telefon anonim, primit la sfârșitul lunii noiembrie.

Georgiana era internată în centrul de asistență și îngrijiri de la Zătreni, din județul Vâlcea. Acolo au mers și reprezentanții CRJ, într-o vizita inopinată. Au fost șocați de starea în care au găsit-o pe tânără.

Georgiana Pașcu, manager de program la Centrul de Resurse Juridice, spune că, în ciuda protestelor medicului și ale asistentelor din centru, au chemat o ambulanță care a dus-o la spital pe tânără. În aceeași zi, ea a fost adusă înapoi în centru, cu recomandarea să fie văzută de un medic ortoped specialist.

Între timp, au aflat că în iulie Georgiana a avut o fractură de femur și că la vremea respectivă a fost tratată la spital.

Florica Cherecheș, președinte Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA): "I s-a pus o atelă gipsată, a fost externată și în septembrie s-a dus la spitalul din Drăgășani pentru a-i scoate atela și au spus că este refăcută. Sigur, la situația ei".

Georgiana are 33 de ani. A venit pe lume cu mai multe probleme de sănătate și a fost abandonată la naștere. Nu se poate exprima, mișca singură și nici nu poate vedea, așa că este dependentă în permanență de grija celor din jur.

Toată viața și-a petrecut-o prin instituțiile statului, ultimii 9 ani doar în centrul de la Zătreni.

Andrei Marinaș, corespondent TVR Craiova: "În prezent, Georgiana este internată la spital pentru a i se face mai multe investigații medicale. Noi am încercat să luăm legătura cu conducerea DGASPC și cu a spitalului, dar nu am primit niciun răspuns".

În centrul de la Zătreni sunt îngrijiți zeci de pacienți, majoritatea cu handicap mediu sau grav.

Corpul de control al Ministerului Muncii va merge luni la centrul de la Zătreni ca să verifice problemele semnalate.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 31°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 25°C 23°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 27°C 27°C
BRASOV 27°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI