Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand Politica de cookies Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.

Tamara Buciuceanu a împlinit 85 de ani. La Mulţi Ani!

Actriţa Tamara Buciuceanu a împlinit, ieri,  85 de ani. Artista s-a născut la Tighina şi este una dintre cele mai apreciate actriţe române de teatru, film şi televiziune din generaţia de aur.

11 August 2014, 11:23 (actualizat 11 August 2014, 12:09) |
Tamara Buciuceanu a împlinit 85 de ani / FOTO: Tamara Buciuceanu

Tamara Buciuceanu s-a născut pe 10 august 1929. Între 1948 şi 1951 a frecventat Institutul de Teatru "Vasile Alecsandri" din Iaşi, însă, în anul IV, s-a transferat la Bucureşti, la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, la clasa profesorului Ion Bălţăteanu (asistentă Sorana Coroamă). A absolvit facultatea în 1952.

Tamara Buciuceanu, supranumită "doamna comediei româneşti", este una dintre figurile legendare ale teatrului de gen. A jucat şi în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria "Liceenii". A jucat pe scenele marilor teatre ale Capitalei, precum Teatrul Giuleşti, Teatrul Bulandra, Teatrul Naţional, Teatrul de Comedie. De asemenea, a interpretat-o pe Coana Chiriţa pe scena Teatrului Naţional din Iaşi.

A avut roluri importante în teatru în piese precum "Coana Chiriţa", "Romeo şi Julieta la început de noiembrie""Scaunele""Cumetrele", "Doctor fără voie", "Nepotul", "Aşteptând la arlechin", "Domnişoara Nastasia", "Mamouret". Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delcă din piesa "Dimineaţă pierdută" după Gabriela Adameşteanu.

Tamara Buciuceanu a avut o cariera impresionantă în televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion. TVR Media a lansat în 2006 DVD-ul "Tamara Buciuceanu", ce cuprinde o selecţie din apariţiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române.

Totodată, în 2013, a fost lansat volumul "Tamara Buciuceanu. O viaţă închinată scenei", de Bogdana Darie.

Anul acesta, Tamara Buciuceanu Botez a decis să pună punct carierei de actriţă, după o carieră de 62 de ani.

In iunie, Tamara Biciuceanu a fost decorată cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru "remarcabilele interpretări artistice, dragostea, dăruirea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale". Decoraţia acordată actriţei  reprezintă cea mai înaltă distincţie a statului român.

Filmografie

Titanic vals (1964) 
Anecdota (1972) - film TV 
Scorpia (1973) -film TV 
Vegetarian (1973) 
La spatiul locativ (1975) - film TV 
Doctor fara voie (1976) - film TV 
Ma-ma (1976) 
Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii (1979) - Maria Herdelea 
Cantec pentru fiul meu (1980) 
Alo, aterizeaza strabunica! (1981) 
De ce trag clopotele, Mitica? (1981) 
Grabeste-te incet (1981) (as Tamara Buciuceanu-Botez) 
Inghititorul de sabii (1981) 
Santaj (1981) 
Bocet vesel (1983) 
Declaratie de dragoste (1985) - Isoscel 
Primavara bobocilor (1985) 
Cuibul de viespi (1986) 
Punct si de la capat (1987) 
Extemporal la dirigentie (1987) - Isoscel 
Liceenii (1987) - Isoscel 
Liceenii Rock 'n' Roll (1992) - Isoscel 
Liceenii in alerta (1993) 
Paradisul in direct (1997) 
Sexy Harem Ada-Kaleh (2001) 
Chirita in provincie (2002) - film TV - Coana Chirita 
Agentia matrimoniala (2005) - serial TV 
Cuscrele (2005) - serial TV

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 13°C
IASI 15°C 9°C
CLUJ 8°C 9°C
CONSTANTA 10°C 10°C
CRAIOVA 13°C 14°C
BRASOV 8°C 9°C
Vezi toate informatiile meteo
CURS BNR - 17 Februarie 2019, 06:49
 
INDICI BVB
 
INDICE BET
Data: 15-02-2019
Deschidere: 7642.1
Maxim: 7708.75
Mimim: 7637.46
Variatie: 0.2%
TLV
1.84
1.19%
SNN
9.33
3.66%
SNP
0.35
0.43%
TEL
22.15
1.58%
FP
0.87
3.53%
BRD
11.60
1.54%
SNG
31.20
0.95%
TGN
336.50
1.97%
EL
10.70
0.19%
SIF5
2.06
2.15%
ARHIVĂ ȘTIRI