Talibanii și Al-Qaida păstrează legături strânse, arată un raport al Pentagonului

Al-Qaida militanți
Al-Qaida militanți
2 iulie 2020, 09:17

Prin semnarea unui acord bilateral cu Statele Unite la sfârşitul lui februarie, talibanii s-au angajat cu reticenţă să împiedice Al-Qaida să folosească Afganistanul ca refugiu de unde să pregătească atentate.

De atunci însă, talibanii au continuat să coopereze cu aripa regională a reţelei, Al-Qaida din subcontinentul indian (AQIS), notează raportul Pentagonului.

‘AQIS le aduce în mod regulat sprijinul şi cooperarea sa luptătorilor din baza talibanilor pentru a slăbi guvernul afgan, şi este în interesul său pe termen lung să atace forţe americane şi occidentale în regiune’, se arată în raportul semestrial, publicat la cererea Congresului.

‘În pofida recentelor progrese în procesul de pace, AQIS menţine legături strânse cu talibanii în Afganistan, cel mai probabil pentru a beneficia de protecţie şi de instruire’, adaugă documentul.

Acesta arată că membrii grupului de origine aflaţi încă în Afganistan sunt ‘în modul supravieţuire’ şi au delegat conducerea regională a reţelei către AQIS, căreia coaliţia internaţională ‘i-a redus capacităţile de a purta operaţiuni în Afganistan fără sprijinul talibanilor’.

Acordul de la Doha, semnat la 29 februarie, prevede retragerea tuturor forţelor străine din Afganistan până în primăvara lui 2021 în schimbul unor garanţii de securitate din partea talibanilor, în primul rând ca teritoriul afgan să nu fie folosit de grupări extremiste drept refugiu de unde să pregătească atacuri în exterior.

Statele Unite se angajaseră să-şi reducă efectivele de la 12.000 la 8.600 de militari la mijlocul lunii iulie. Între timp, Washingtonul a anunţat că şi-a retras forţele din Afganistan la nivelul prevăzut prin acord, adică 8.600 de militari.

Pentru o retragere totală a americanilor, talibanii trebuie însă să facă dovada că pot lupta împotriva Al-Qaida.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite