Talibanii din Pakistan anulează armistiţiul cu forţele guvernamentale

Talibanii din Pakistan anulează armistiţiul cu forţele guvernamentale
Talibanii din Pakistan anulează armistiţiul cu forţele guvernamentale
10 decembrie 2021, 10:11

Unii experţi în securitate apreciază, potrivit agenţiei de presă respective, că există riscul reluării violenţelor care au costat în ultimele două decenii vieţile a circa 80.000 de civili şi militari pakistanezi, ucişi în atacuri armate şi atentate cu bombe.

Într-un comunicat difuzat joi seara, Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP, talibanii pakistanezi) au acuzat guvernul de la Islamabad de încălcarea termenilor armistiţiului, în ceea ce priveşte eliberarea unor deţinuţi şi formarea unei echipe de negociatori. „Nu putem continua armistiţiul”, a declarat purtătorul de cuvânt al TTP Mohamed Khorasani, la finalul unei declaraţii care sublinia promisiunile neîndeplinite de autorităţi.

Miercuri seara, ambele părţi afirmaseră că acţionează pentru prelungirea încetării focului. Surse pakistaneze din domeniul informaţiilor au afirmat, potrivit dpa, că dialogul de ultim moment a eşuat.

Talibanii pakistanezi urmează aceeaşi interpretare dură a islamului sunnit ca şi cei afgani, care au preluat puterea în Afganistan în august; diferă doar organizarea.

Haqqani dispune de propria reţea, o facţiune a talibanilor considerată apropiată de agenţia de spionaj pakistaneză şi influentă în rândul talibanilor din Pakistan. Se presupune că aceştia acţionează din Afganistan după ce au fost alungaţi din ţara lor în 2014.

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite