Talibanii cuceresc marile oraşe ale Afganistanului. SUA şi Marea Britanie trimit trupe militare în zonă

13 august 2021, 11:26

Situaţia de securitate din Afganistan se degradează constant în contextul ofensivei talibanilor, care controlează mai multe regiuni şi oraşe cheie precum Kandahar şi Herat.

Între timp, SUA şi Marea Britanie trimit trupe pentru a evacua angajaţii ambasadelor de la Kabul şi pentru a facilita plecarea afganilor care au dreptul la un regim de viză în cele 2 ţări. SUA trimit 3000 de militari, Marea Britanie, 600.

Nu există soluţie militară pentru Afganistan, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

La Washington, strategia preşedintelui Biden cu privire la Afganistan este criticată de liderul republicanilor. Acesta consideră că în câteva luni Joe Biden a transformat o situaţie imperfectă dar stabilă într-o situaţie de urgenţă mondială.

Premierul Boris Johnson a convocat o reuniune de criză pe tema Afganistanului. Ministrul britanic al Apărării a vorbit despre un stat eşuat în care grupări precum Al Qaida se vor dezvolta.

O nouă criză a refugiaţilor este la orizont, iar resursele alimentare pentru o treime din populaţia Afganistanului nu mai pot fi asigurate.

Germania reduce la minimum personalul de la Kabul, iar Danemarca şi Norvegia au anunţat evacuarea şi închiderea misiunilor diplomatice.

Forţele afgane se dovedesc incapabile de a stopa ofensiva talibanilor, spre nemulţumirea Washingtonului, care a cheltuit peste 1000 de miliarde de dolari în 2 decenii pentru antrenarea şi echiparea trupelor afgane. Retragerea totală a trupelor americane este programată pentru 31 august.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă