Londra avertizează împotriva consecinţelor devastatoare ale unui război în Taiwan

Elicoptere militare chineze / captura video
Elicoptere militare chineze / captura video
26 aprilie 2023, 07:39

„Un război în strâmtoare nu ar fi doar o tragedie umană, acesta ar distruge 2.600 de miliarde de dolari din comerţul global, potrivit Nikkei Asia”, a declarat şeful diplomaţiei de la Londra într-un discurs marţi seară.

„Nicio ţară nu va fi scutită de repercusiuni”, a adăugat el, spunând că înstrăinarea nu va oferi nicio protecţie împotriva a ceea ce ar fi o lovitură „catastrofală” pentru economia mondială, dar şi pentru China. „Este esenţial ca nicio parte să nu ia nicio măsură pentru a modifica statu-quoul”, a avertizat ministrul de externe.

China consideră Taiwanul ca pe o provincie pe care încă nu a reuşit să o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez în 1949.

De asemenea, şeful diplomaţiei britanice a cerut Beijingului să dea dovadă de „transparenţă” cu privire la expansiunea sa militară în regiunea Asia-Pacific, în contextul în care China întreprinde în prezent „cea mai mare consolidare militară din istorie pe timp de pace”.

Regiunea este scena unor rivalităţi între China şi mai multe puteri regionale. Beijingul şi-a făcut cunoscută dezaprobarea faţă de întărirea cooperării militare între Washington, Londra şi Canberra prin alianţa AUKUS, amintește Agerpres.

În pofida tensiunilor dintre Londra şi Beijing, James Cleverly a subliniat că „izolarea Chinei” şi tratarea acesteia doar ca pe o ameninţare ar fi o „greşeală”. „Ar putea fi limpede şi clar – şi poate chiar satisfăcător – pentru mine să afirm existenţa unui nou Război Rece şi să spun că scopul nostru este de a izola China”, însă aceasta ar fi „o eroare”, a declarat James Cleverly.

Relaţiile dintre Londra şi Beijing sunt de mai mulţi ani unele tensionate, în special în legătură cu Hong Kong, teritoriu britanic retrocedat în 1997, dar şi cu temerile recurente privind spionajul militar şi economic din partea Chinei.

În recenta actualizare a strategiei sale de apărare şi de diplomaţie, guvernul britanic consideră China „o provocare sistemică”, subliniind „comportamentul economic şi militar din ce în ce mai agresiv al Partidului Comunist Chinez”.

De asemenea, o bună parte din Partidul Conservator la putere în Marea Britanie pledează pentru o diplomaţie mai dură faţă de Beijing.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă