Taiwan, o nucă tare pentru China. Beijingul a lansat rachete în apele taiwaneze, câteva au nimerit în zona economică exclusivă a Japoniei

Încheierea controversatei vizite în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite nu a reuşit să calmeze spiritele în Beijing, unde autorităţile au decis să continue ameninţarea Taiwanului cu aşa-zise exerciţii militare în proximitatea insulei. Chinezii au lansat rachete balistice în apele taiwaneze, iar câteva dintre acestea au nimerit în zona economică exclusivă a Japoniei, stârnind iritarea oficialilor niponi.

04 August 2022, 09:03 (actualizat 04 August 2022, 20:42) Știrile TVR |

Într-un exercițiu de încordare a mușchilor, armata chineză a lansat mai multe rachete balistice în zona strâmtorii Taiwanului.

Jin Zong, comandant de artilerie în armata chineză: Am finalizat cu succes misiunea noastră de lansare a rachetelor cu rază lungă de acţiune în strâmtoarea Taiwan, am obţinut rezultatele aşteptate, am testat capacitatea de combat a trupelor noastre în actualele condiţii şi am întărit încrederea ofiţerilor şi soldaţilor în victorie. Atâta vreme cât comandantul suprem dă un ordin, divizia de artilerie îmi urmează ordinele, pe care şi eu le urmez de la Partidul Comunist Chinez. Vom apăra suveranitatea şi integritatea teritorială a patriei mamă cu un înalt spirit combativ şi ţintire precisă.

Se pare totuși că țintele chinezilor nu au fost atât de precise, întrucât cinci din cele 11 rachete balistice au ajuns în apele Japoniei, în zona economică exclusivă a acestei țări, stârnind iritarea autorităților de la Tokio.

Aflat la summitul ASEAN din Cambogia, secretarul de stat american Anthony Blinken a dat din nou asigurări că intențiile Statelor Unite în regiune sunt cât se poate de pașnice.

Anthony Blinken, secretarul de stat al SUA: Statele Unite continuă să fie foarte interesate în pace şi stabilitate de-a lungul strâmtorii Taiwan. Ne opunem oricăror eforturi unilaterale de a schimba actualul status quo, mai ales prin forţă. Rămânem fideli ideii de o singură China, aşa cum ne-am angajat în actele oficiale, cele trei comunicate şi şase asigurări. Doresc să subliniez faptul că nimic nu s-a schimbat în poziţia noastră şi sper că Beijingul nu va profita de criză sau va căuta un pretext pentru a-şi spori agresivitatea.

Taiwanul, care are denumirea oficială de Republica Chineză, spre desosebire de Republica Populară Chineză este o țară nerecunoscută la nivel internațional, pe care Beijingul o consideră provincie rebelă și pe care intenționează ca la un moment dat să o integreze în teritoriul său. Mica insula este însă apărată de Statele Unite ale Americii, ceea ce creează în zonă un oarecare echilibru forte.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Au loc exerciții militare complexe ale Chinei în apropierea Taiwanului, navale și aeriene, cu tipuri multiple de arme.

Acțiunea armatei are ca scop apărarea suveranității și integrității teritoriale și contracararea ingerințelor externe în privința Taiwanului, a declarat un oficial al ministerului chinez al Apărării.

ACTUALIZARE: China a lansat joi mai multe rachete către apele din apropierea nord-estului și sud-vestului Taiwanului, a declarat Ministerul Apărării al insulei, în timp ce Beijingul își respectă promisiunea că Taipei va plăti un preț pentru găzduirea președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, notează CNN.

Comandamentul Teatrului de Est al armatei chineze a transmis că mai multe rachete au fost lansate în mare, în largul părții de est a Taiwanului. S-a spus că toate rachetele și-au atins ținta cu precizie. „Întreaga misiune de antrenament cu foc real a fost finalizată cu succes, iar controlul relevant al zonei aeriene și maritime este acum ridicat”, se arată în comunicat.

Presa de stat chineză, citată de The Guardian, a transmis că Beijingul a desfășurat exerciții de tragere cu focuri de artilerie cu rază lungă în strâmtoarea Taiwan, menționând că „au fost obținute rezultatele așteptate”.

La prânz, ora locală, radiodifuzorul de stat CCTV a transmis:

De la ora 12:00 astăzi până la ora 12:00 [04:00 GMT] pe data de 7, Armata Populară de Eliberare desfășoară un important exercițiu militar de antrenament și a organizat trageri reale. În timpul acestor exerciții reale de luptă, au fost selectate șase zone importante din jurul insulei și, în această perioadă, toate navele și aeronavele nu trebuie să intre în zonele maritime și spațiul aerian relevante”.

Cele șase zone identificate înconjoară insula și, ocazional, se suprapun cu apele teritoriale taiwaneze. Unele sunt, de asemenea, foarte aproape de porturi cheie, iar autoritățile taiwaneze au acuzat China că desfășoară efectiv o blocadă.

„Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a Chinei a desfășurat joi exerciții militare și activități de antrenament la scară largă, inclusiv exerciții cu focuri reale în jurul insulei Taiwan”, a adăugat radiodifuzorul.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că forțele sale armate „operează ca de obicei” și monitorizează împrejurimile. „Nu căutăm nicio escaladare, dar nu ne renunțăm când vine vorba de securitatea și suveranitatea noastră”, a spus ministerul.

Nancy Pelosi și-a încheiat miercuri vizita în Taiwan în timpul căreia a reafirmat solidaritatea Statelor Unite cu mica republica insulară.

ȘEFII DIPLOMAȚIILOR DIN G7 ȘI CASA ALBĂ, APEL LA CALM

Miniștrii de Externe din G7 au îndemnat China să rezolve pe cale paşnică diferendul legat de Taiwan, iar Casa Albă a insistat că nu există nicio schimbare în politica americană față de Taiwan și de guvernul chinez.

Nu există nicio justificare pentru utilizarea unei vizite ca pretext pentru o activitate militară agresivă în strâmtoarea Taiwan. Este un lucru obișnuit ca parlamentarii din țările noastre să călătorească în străinătate, au declarat miniștrii de externe din G7, după ce un mesaj similar a fost transmis de președinta Camerei Reprezentanților. Casa Albă a precizat că reacția Beijingului era previzibilă și a reiterat că nu există motive pentru escaladarea situației.

John Kirby, purtător de cuvânt, Consiliul de securitate al Casei Albe Statele Unite speră că China va căuta oportunități să reducă tensiunile și să mențină deschise liniile de comunicare.

Hua Chunying, purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe: Așa cum mulți au subliniat, provocarea periculoasă a lui Pelosi are legătură doar cu obținerea de capital politic pentru ea însăși, ceea ce face din această călătorie un act de teatru politic de-a dreptul urât.

Oficialii de la Taipei le-au cerut cetățenilor sa rămână calmi în fața desfășurării de forțe militare chineze în apele care înconjoară insula.

Cel puțin 20 de avioane de luptă chineze au intrat în zona de apărare aeriană a Taiwanului.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 26°C
CLUJ 20°C 24°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI